NATAŠA BAN TOSKIĆ

Pobuna protiv Beroševe reforme zdravstva: “Samo u PGŽ-u 108 liječnika je spremno dati otkaz”

Ljerka Bratonja Martinović

Photo: Tomislav Cuveljak/NFoto/PIXSELL

Photo: Tomislav Cuveljak/NFoto/PIXSELL

Inicijativa prikupljanja kuvertiranih otkaza obiteljskih liječnika tek je krenula, velik interes su pokazali i Istra, Đakovština, Slavonija. Virovitičko-podravska županija već sad ima devet praznih ambulanti, da im jedan doktor ode, već je problem.Obiteljskim liječnicima Beroševa reforma zdravstva nikako nije sjela, jer im umjesto rasterećenja, kako tvrde, donosi sve više posla. Zbog činjenice da se njihove stavove ne uvažava, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine (KoHOM) dr. Nataša Ban Toskić napustila je posljednji sastanak radne skupine za izradu Zakona o zdravstvenoj zaštiti i najavljuje da će se obiteljski liječnici Beroševom planu reforme ozbiljno suprotstaviti. Krenula je inicijativa prikupljanja kuvertiranih otkaza obiteljskih liječnika, spremnih da odu iz sustava ako se njihovi zahtjevi ne uvaže, a na odlazak su, svjedoči Ban Toskić, spremni mnogi.


Kakva je bila reakcija na vaš odlazak iz Radne skupine?


– Pojedini su me članovi molili da ostanem, bili su šokirani. Ali to je besmisleno i formalno tijelo koje je u godinu dana održalo samo pet potpuno besplodnih sjednica. Ni 30 članaka zakona, od ukupno 300, nismo prokomentirali, a svi prijedlozi i primjedbe KoHOM-a, koji su od početka bili na raspolaganju, nisu usvojeni. Postalo je potpuno besmisleno i apsurdno dalje sudjelovati u tome.


Uništenje struke


Rekli ste da ne želite biti smokvin list za samovolju zdravstvene administracije?


– Svojim ostankom pružila bih legitimitet njezinom djelovanju, to više nisam mogla dopustiti. Naš izvršni i nadzorni odbor održali su sastanak s tijelima drugih udruga obiteljske medicine, razmotrili smo situaciju i potpuno se usuglasili. Sve naše primjedbe su jednake, slažemo se da ovaj zakon donosi potpuno uništenje naše struke, da ne govorimo o vozačima, što je katastrofa za sebe. Zajedno smo odlučili da ću, ukoliko na tom sastanku bude jasno rečeno da se radi o zadnjem sastanku prije puštanja zakona u e-savjetovanje, istupiti iz radne skupine. A to je bio zadnji sastanak.


Može li se očekivati bunt obiteljskih liječnika ako se zakon donese uz protivljenje struke?
– Imamo cijelo ljeto za planirati konkretne akcije. Na terenu među doktorima već je nastala velika uzbuna, svi su se digli na noge, i počela je spontana akcija, kolege su počeli sakupljati potpise na inicijativu za kuvertiranje otkaza. To ćemo provoditi kroz cijelo ljeto. Ovo je svojevrsna anketa koliko je kolega spremno na takvu akciju, a mogu vam reći da je interes velik, i to posebice u županijama koje su ruralnije, gdje nema liječnika. Oni su već sada svi preopterećeni poslom, i ako će im se sad još utrpati i hitna služba, a da se ne iznađe rješenje, da se ne formiraju novi timovi hitne, ne znam kako će raditi. Otoci već sada ne mogu doći do doktora. Pa koga će sad zaposliti ako im sljeduje još veće radno opterećenje? Kako će tamo privući ljude? U Istri ne mogu oformiti turističke ambulante jer se nitko ne javlja na natječaj, a ovdje se nudi doktore u hitnu. To je tragično, time se nitko ne bi trebao hvaliti, a kamoli da to još stavi u zakon! Neka ponude pojedinačne ugovore, ako netko misli da ima snage, volje ili želi jer je motiviran dobrim honorarom, neka se javi, a ne da to bude zakonska obaveza.


Kritična situacija

 


Vaša je procjena da će kroz pet do deset godina pola milijuna hrvatskih građana ostati bez obiteljskog liječnika. Što ako sad odu?


– Bili smo i previše umjereni u svojim procjenama. Ako su čak 104 tima već sad bez doktora, a 190 kolega ima više od 65 godina, njih već nema. I puno prije pet godina nastat će kritična situacija. Već možda za dvije, tri godine.

Krije li se iza takve reforme nepoznavanje sustava ili nešto drugo?


– Pa i nesnalaženje, nedostatak vizije, nedostatak ideje kako bi nešto riješili, slabost institucija da provedu promjene. Izbjegava se odgovornost onih koji su trebali provesti reformu hitne, ne govori se zašto je neuspješna. To je ukupno nesnalaženje.


Vjerujete da su liječnici koji kuvertiraju otkaze doista spremni otići iz sustava? Koliko ih se dosad javilo?


– U ruralnim županijama ti potpisi su dosegli više od dvije trećine aktivnih liječnika. Recimo u Primorsko-goranskoj županiji u roku od tri dana od 160 timova već ih je 108 potpisalo inicijativu.


Velika podrška


Spremni su napustiti sustav?


– Da. Tržište za liječnike je veliko, a mnogi imaju uvjete za mirovinu. Zna se da je 33 posto obiteljskih liječnika starije od 60 godina, oni pogotovo nisu spremni za taj veći obim posla. Inicijativa je tek krenula, velik je interes pokazala Istra, Đakovština, Slavonija. Virovitičko-podravska županija već sad ima devet praznih ambulanti, da im jedan doktor ode, već je problem, a tamo rade ljudi pred penzijom. Nadam se velikoj potpori kolega u ovoj inicijativi. Ona je potekla iz baze, a ne od nas, mi smo je strukturirali i provodit ćemo je cijelo ljeto.


Povremeno se dovodi u pitanje vaš legitimitet. Koliko KoHOM ima članova, odnosno koliko liječnika stoji iza vas?


– Imamo značajni broj članova, još veći broj podupirućih članova, i otprilike malo više od 30 posto liječnika obiteljske medicine. Naš je legitimitet veći od legitimiteta stranke na vlasti, oni bi se ponosili s tom brojkom. Naš legitimitet nije upitan, podržavaju nas sve udruge obiteljske medicine i brojne udruge pacijenata.


Koji su vam zahtjevi?


– Naši su prijedlozi vrlo konkretni – da nas se nikako zakonom ne obavezuje za rad u hitnoj, nego samo na dobrovoljnoj bazi s posebnim ugovorima, da nam se ostavi mogućnost odlaska u privatne ordinacije ugovorene s HZZO-om kao stimulativne mjere za privlačenje mladih doktora u obiteljsku, tražimo administrativno rasterećenje i da se omogući rad doktorima do 68. godine života, a da ne moraju svake godine nakon što napune 65 tražiti posebno odobrenje ministra.