SASTANAK NA VRHU

Plenković u Pragu imao niz bilateralnih susreta, evo o čemu se sve razgovaralo

Hina

Reuters

Reuters

Plenković je tijekom popodneva razgovarao s predsjednikom Litve Gitanosom Nausedom, ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom KovačevskimPRAG – Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji u četvrtak u Pragu sudjeluje na prvom sastanku na vrhu Europske političke zajednice, imao je niz bilateralnih sastanaka i sudjelovao na okruglom stolu na temu “Mir i sigurnost u Europi”.


Čelnici gotovo svih europskih zemalja okupili su se u četvrtak u Pragu kako bi razgovarali  o zajedničkim problemima vezanim uz sigurnost i energiju – posljedicama ruske invazije na Ukrajinu, na prvom i simboličnom samitu nove političke platforme, kluba 44 europske zemlje, ali bez Rusije.


Osim 27 zemalja članica EU-a na prvi sastanak pozvani su čelnici šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija), zatim Ukrajina, Norveška, Švicarska, Island, Armenija, Azerbajdžan, Moldavija, Gruzija, Lihtenštajn, Turska i Velika Britanija.
Nakon kratke plenarne sjednice, skup se veći dio vremena odvijao u raspravama na okruglim stolovima i u bilateralnim susretima. Bila su organizirana dva okrugla stola, jedan o miru i sigurnosti,  a drugi o klimi, energiji i gospodarstvu.


Premijer Plenković sudjelovao je u raspravi na temu mir i sigurnost u Europi, zajedno s francuskim premijerom Emmanuelom Macronom i estonskom premijerkom Kajom Kallas.


Plenković je tijekom popodneva razgovarao s predsjednikom Litve Gitanosom Nausedom, ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.


“Razgovarali smo o bilateralnim temama i energetskoj suradnji, kao i pristupanju šengenskom prostoru i eurozoni”, objavio je Plenković na Twitteru.


U petak se održava neformalni samit čelnika 27 država članica EU-a, na kojem će glavne teme biti sigurnosna i energetska kriza kao posljedice ruske invazije na Ukrajinu.