Oproštaj od glumca

Plenković: Potočnjakova glumačka desetljeća bit će upisana u kulturnu povjesnicu

Hina

foto: arhiva NL/Danijel Kasap

foto: arhiva NL/Danijel Kasap

Njegovih pet desetljeća u hrvatskom glumištu, deseci uloga u igranim filmovima i televizijskim serijama ostat će trajno zabilježeni u sjećanjima ljubitelja kazališne i filmske umjetnosti te upisani u hrvatsku kulturnu povjesnicu.ZAGREB – Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u četvrtak izraze sućuti obitelji Žarka Potočnjaka u povodu smrti istaknutog kazališnog i filmskog umjetnika te naglasio kako će Potočnjakovih pet glumačkih desetljeća biti upisana u hrvatsku kulturnu povjesnicu.


“Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti gospodina Žarka Potočnjaka, istaknutog kazališnog i filmskog umjetnika.


Njegovih pet desetljeća u hrvatskom glumištu, deseci uloga u igranim filmovima i televizijskim serijama ostat će trajno zabilježeni u sjećanjima ljubitelja kazališne i filmske umjetnosti te upisani u hrvatsku kulturnu povjesnicu.
Bogato glumačko stvaralaštvo potvrdio je brojnim nagradama, a kao vrhunski pedagog odgojio je naraštaje hrvatskih glumaca kojima će ostati uzor i nadahnuće”, napisao je premijer uputivši obitelji Žarka Potočnjaka, u ime Vlade i osobno,  izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja.


Jandroković: Žarka Potočnjaka sjećat ćemo se s divljenjem i poštovanjem


– Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u sućuti obitelji hrvatskoga kazališnog, televizijskog i filmskog glumca Žarka Potočnjaka istaknuo je da će ga se s divljenjem i poštovanjem sjećati svi koji su uživali u njegovim jedinstvenim nastupima.


“Gospodina Potočnjaka pamtit ćemo kao jednog od najdugovječnijih hrvatskih kazališnih, televizijskih i filmskih glumaca te najomiljenijih lica s pozornice i ekrana. Svoj vrhunski glumački talent dokazao je u brojnim predstavama sa zapaženim ulogama, posebice u Glumačkoj družini Histrion kojoj je bio i suutemeljitelj. Značajan pečat karijeri svakako mu je dala i titula dramskog prvaka u Hrvatskom narodnom kazalištu”, istaknuo je predsjednik Sabora.


Hrvatska publika, dodao je, ostala je bez legendarnog glumca koji je oživotvorio raznovrsne uloge u velikom broju igranih filmova, televizijskih projekata, drama i serija. Kao vrsnog interpretatora komičnih i tragikomičnih uloga, pratili smo ga kroz jubilarnih pedeset godina karijere, tijekom koje je zasluženo primio mnogobrojne nagrade za svoj rad.


“S divljenjem i poštovanjem ćemo ga se sjećati svi mi koji smo uživali u njegovim jedinstvenim nastupima”, istaknuo je Jandroković izrazivši sućut obitelji Žarka Potočnjaka.