Demokršćanska organizacija

Lider na pet kontinenata: Plenković postao potpredsjednik svjetskog udruženja centrističkih stranaka

Hina

Andrej Plenković / Foto Reuters

Andrej Plenković / Foto Reuters

CDI na svojim službenim stranicama u četvrtak navodi 14 potpredsjednika, među kojima su mađarski i slovenski premijeri Viktor Orban i Janez Janša, kao i čelnik španjolske Narodne stranke Pablo Casado. BRUXELLES – Premijer Andrej Plenković u Bruxellesu je izabran za potpredsjednika međunarodne demokršćanske političke organizacije CDI, čija je članica i Europska pučka stranka (EPP), priopćeno je danas iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).


CDI (Centrist Democrat International), osnovan je 1961. godine, a može ga se smatrati pandanom EPP-a na svjetskoj razini.


Grupacija okuplja stranke pet kontinenata koje dijele demokratske, tradicionalne i univerzalno-humanističke vrijednosti i promoviraju političku, gospodarsku, socijalnu i kulturnu suradnju, stoji u priopćenju HDZ-a koji se CDI-ju pridružio 1995. godine.
Na sastanku Izvršnog odbora CDI-ja u četvrtak, predsjednik hrvatske vlade i HDZ-a predložen je, pa izabran, za potpredsjednika tog udruženja stranaka.


CDI na svojim službenim stranicama u četvrtak navodi 14 potpredsjednika, među kojima su mađarski i slovenski premijeri Viktor Orban i Janez Janša, kao i čelnik španjolske Narodne stranke Pablo Casado.


Predsjednik CDI-ja je bivši, 30. kolumbijski predsjednik Andres Pastrana Arango, a glavni tajnik Antonio López-Istúriz White koji istu funkciju vrši i u EPP-u.


Plenković je u svom obraćanju putem video-veze zahvalio kolegama na povjerenju te istaknuo da suvremeni izazovi s kojima je svijet suočen, od borbe protiv bolesti covid-19, klimatskih promjena, migracija, siromaštva i sigurnosnih pitanja, zahtijevaju snažnije globalno jedinstvo i solidarnost, priopćio je HDZ.


U svom obraćanju je dodao da je Hrvatska donirala već više od milijun doza cjepiva.