STAV PREMIJERA

Plenković o zločinu u Splitu: Nažalost nemamo mehanizam koji može spriječiti primitivce, divljake i kretene

Hina

Andrej Plenković / Foto Mateo Levak

Andrej Plenković / Foto Mateo Levak

"Nastojat ćemo da se u našem društvu ovakve situacije svedu na što manji broj", poručio je Plenković.ZAGREB – Premijer Andrej Plenković upozorio je u četvrtak da se epidemija ne smanjuje, broj umrlih u Hrvatskoj od covida-19 premašio je 11.000, te je ponovno pozvao na pridržavanje epidemioloških mjera i cijepljenje.


“Na žalost, panedmija ne jenjava i broj ljudi koji su u Hrvatskoj preminuli od ili sa covidom premašio je 11.000. To je ogroman broj”, ustvrdio je premijer na početku sjednice Vlade. Takva situacija zahtijeva da se i dalje pridržavamo temeljnih epidemioloških mjera – maske, distance, prozračivanja, higijene ruku i izbjegavanja većih okupljanja.


Podsjetio je da su u proteklih tjedan dana od covida umrle 474 osobe, a njih 70 posto nije bio cijepljeno. Oni koji su umrli, iako su bili cijepljeni, imali su i druge bolesti i teško zdravstveno stanje.
“Poruka o tome da se treba cijepiti i dalje je najsnažnija poruka koju možemo u političkom i zdravstvenom smislu poslati”, istaknuo je Plenković.


Do sada je u Hrvatskoj 2,2 milijuna cijepljeno barem jednom dozom, te je cijepljeno više od 64,5 posto odrasle populacije.


Plenković je još jednom apelirao na sve građane da poklone povjerenje struci i da svi koji su u takvoj situaciji da prime treću, dodatnu, tzv. booster dozu, koja osnažuje imunitet na covid-19.


Zločin u Splitu


Vezano uz sutrašnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom poručio je da Vlada daje snažnu potporu osobama s invaliditetom jer je važno svima u društvu pružiti jednake mogućnosti.


Prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj živi 586.153 osobe s invaliditetom, što je 14,4 posto ukupnog stanovništva.


Ponovno se osvrnuo i na ubojstvo žene na radnom mjestu u Splitu, istaknuvši da taj zločin zaslužuje najstrožu osudu i kaznu.


Vlada je, istaknuo je, do sada po tom pitanju napravila ogromne iskorake, postrožila Kazneni zakon i druge zakone koji propisuju kazne za sprječavanje nasilja u obitelji.


No, nažalost nemaju preventivni mehanizam “koji može spriječiti primitivce, divljake i kretene da rade ovakva najteža kaznena djela”, ali mogu učiniti puno u pogledu strožih kazni, a na sudovima je da donose presude.


“Nastojat ćemo da se u našem društvu ovakve situacije svedu na što manji broj”, poručio je Plenković.