PREMIJER

Plenković: “Poslali smo u Beograd ekipu hrvatske policije u potragu za Matejem Perišem”

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Činimo sve što je odgovorno i ključno s aspekta interesa zaštite našeg državljana koji je, eto, dečko iz Spita koji je otišao u Beograd i nažalost još uvijek nestao”, rekao je.Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas boravi u Splitu i Dubrovniku. Premijer se nakon posjeta splitskom KBC-u sastao sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, javlja Televizija N1.


Novinari su ga, nakon tog sastanka, pitali i za komentar na proslavu neustavnog Dana Republike Srpske koja je tijekom vikenda održana u Banjoj Luci, a na kojoj je bio i Milorad Pupovac.


“Što se tiče stava RH i Vlade, znate da sam bio u prosincu u Sarajevu i da smo poslali snažnu poruku o teritorijalnoj cjelovitosti BiH. Što se tiče ovoga što se dogodilo u Banjoj Luci, Pupovac je tamo bio na akademiji, išao u svojstvu SNV-a. Poslane su poruke i o obnovi Banije. On tamo nije ništa govorio niti je imao nekakvu ulogu. Što se tiče poruka, mi smo protiv svih koje imaju separatističke konotacije”, rekao je.
“Što se tiče spomen ploče Milanu Tepiću, ministar Grlić-Radman će uputiti prosvjednu notu. Svi smo zgroženi s obzirom na broj poginulih ljudi tada, bilo kakva spomen ploča je neprihvatljiva”, rekao je premijer.


“Što se tiče sezone iza nas, kad gledamo rezultate fiskalizacije, na 90% smo rekordne 2019. Sada je važno da pokažemo ozbiljnost oko veće dinamike cijepljenja, da pošaljemo poruku da ćete biti sigurni kada dođete u Hrvatsku”, rekao je Plenković, prenosi Jutarnji.


Komentirao je i nestanak Mateja Periša.


“Što se tiče nestalog Mateja Periša, ja sam zatražio od ministra unutarnjih poslova, Davora Božinovića, da u Beograd uputi ekipu predstavnika hrvatske policije, oni su danas na putu za Beograd. Svo ovo vrijeme radimo na dvije piste, jedna su direktni razgovori policija i druga su političko-konzularne aktivnosti koje provodi naše veleposlanstvo i zato želimo zahvaliti na dosadašnjim naporima policiji u Beogradu i svima koji se bave ovom temom, a na ovaj način želimo dati dodatni naglasak da želimo dati zajednički doprinos svim dosadašnjim aktivnostima u potrazi. Činimo sve što je odgovorno i ključno s aspekta interesa zaštite našeg državljana koji je, eto, dečko iz Spita koji je otišao u Beograd i nažalost još uvijek nestao”, rekao je.


Komentirao je i izjave Aleksandra Vulina:


“Nema tu ništa. Ono što sam ja izgovorio, kao i uvijek to negdje netko skrati, složi u nekakav naslov koji nema veze sa supstancom. Ono što je ključno i bitno je da obitelj Mateja Periša i javnost dobije cijelu sliku, u ovom trenutku cijelinu slike još nemamo”.


Plenković će se kasnije susresti i sa splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom.