Sukob na vrhu

Plenković o Milanoviću: “Mislio sam da je te izjave dao neki ruski dužnosnik. U ime Vlade ispričavam se Ukrajincima!”

P. N.

foto: Davor Kovačević

foto: Davor Kovačević

U Ukrajini naših vojnika nema pa ne znam na koje on to vojnike misli. Ja se u ime Vlade ispričavam Ukrajincima, oni su trenutno okupirani.“Koliko sam ja uspio vidjeti, u tom nekakvu napadu šećera, što je on tu sve izgovorio? Ja sam mislio da je to neki briefing i da je to neki ruski dužnosnik. Ovako je premijer i predsjednik vladajuće stranke HDZ Andrej Plenković prokomentirao izjave predsjednika države Zorana Milanovića o aktualnoj krizi u Ukrajini i mogućnosti izbijanja rata između Rusije i Ukrajine.


Podsjetimo, Milanović je tu krizu komentirao ovako:


“Kad je otišao Trump, kojeg su demokrati napadali da se ponaša kao dadilja prema Putinovoj politici, nova administracija pod pritiskom republikanskih jastrebova odjednom vrši pritisak na Pentagon i Bidena da se prema Rusiji postave čvrsto. Vidim čvrsti ruski interes, vidim i Ukrajinu. Ukrajini nije mjesto u NATO-u. Oni su jedna od najkorumpiranijih država na svijetu. Mir. Treba smiriti političku scenu i ne dopustiti da ekstremisti drže pritisak na politiku i zato Hrvatska u tome neće sudjelovati. Neću dopustiti, a Plenković neka prijeti Rusiji koliko hoće. Osim što je dva puta posjetio Ukrajinu, ne zna što se događalo. Hrvatska od toga treba pobjeći kao od požara. Kad je požar – zatvaraj vrata. U tome Hrvatska neće biti vatrogasac.” Milanović je još dodao da će Hrvatska, ako dođe do eskalacije, “povući do zadnjeg hrvatskog vojnika”.
– U Ukrajini naših vojnika nema pa ne znam na koje on to vojnike misli. Ja se u ime Vlade ispričavam Ukrajincima, oni su trenutno okupirani. On kaže da su korumpirani, ta izjava nema nikakve veze s Vladom, replicirao mu je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, koja je održana u središnjici njegove stranke.


Istaknuo je, također, da je politika Hrvatske deeskalacija napetosti, sprečavanje sukoba i podrška cjelovitosti Ukrajine.


– To je naša temeljna pozicija. I doprinos, a to govorimo godinama, iskustvom Hrvatske iz procesa mirne reinegracije rješenju i reintegraciji okupiranih područja Ukrajine, rekao je predsjednik HDZ-a.


Teme sastanka HDZ-ovog vrha, otkrio je Plenković, bile su covid-19, rast cijena plina, događanja u saboru i aktualna situacija u Hrvatskoj.


– Proširit ćemo vaučere. I za struju i za plin. Da se proširi naknada. Da svi oni koji su u teškoj situaciji lakše riješe pitanje režija, rekao je ovim povodom Plenković.


Govoreći o privođenju ljudi koji su ga vrijeđali na društvenim mrežama, Plenković je istaknuo da s tim nema nikakve veze.


– Što se tiče ovoga u Zadru, naravno da nisam imao nikakve veze. Dapače, taj stariji gospodin, drugi je mojih godina, pozivam ih da dođu na kavu u Banske dvore. Ako će tada misliti i ovo što misle, ja ću to poštovati, istaknuo je, dodajući da je demokrat, otvoren za kritike i napade. Nikad mi nije palo napamet da tražim sudsku zadovoljštinu protiv nekog medija ili novinara. To neću ni činiti, pa tako neću ni protiv građana. To što se našla klika koja će ovo koristiti protiv mene, to je već politički sport, ping pong, vrlo zlonamjerni nastupi, istaknuo je Plenković.