PREMIJERI S UNESREĆENIMA

Plenković i Kurti obišli ozlijeđene u bolnici: U ponedjeljak će na Kosovu biti dan žalosti

Hina

"Posjetio sam sve pacijente i želim zahvaliti ravnateljstvu bolnice ali i svim zdravstvenim djelatnicima koji su pružali skrb i brinu se o pacijentima", rekao je Kurti.SLAVONSKI BROD – Ozlijeđene putnike iz autobusa kosovskih registarskih oznaka koji je u nedjelju sletio s autoceste kod Slavonskog Broda, pri čemu je poginulo 10 ljudi, u slavonskobrodskoj bolnici u nedjelju navečer posjetili su hrvatski i kosovski premijeri Andrej Plenković i Albin Kutri, poželjevši im brzo ozdravljenje.


Autobus sa 67 putnika i dva vozača kosovskih registarskih oznaka koji je vozio iz Frankfurta prema Kosovu u nedjelju ujutro oko 6,20 sati sletio je s autoceste kod Slavonskog Broda pri čemu je poginulo 9 putnika i vozač koji u tom trenutku nije bio za volanom već je bio na suvozačkom mjestu. Više desetaka ljudi je ozlijeđeno.


“Drago mi je da je kosovski premijer ovako promtno došao u Hrvatsku”, kazao je Plenković, rekavši kako je premijer Kurti u Slavonski Brod stigao helikopterom Hrvatske vojske iz sastava KFOR-a na Kosovu.

Izrazivši sućut obiteljima i prijateljima stradalih i zaželjevši brzo ozdravljenje ozlijeđenima, predsjednik kosovske vlade poručio je kako je današnji dan težak dan za narod Kosova.


Rekao je kako je zahvalan premijeru Plenkoviću na pruženoj pomoći hrvatske vlade, ali i liječnicima bolnice u Slavonskom Brodu u kojoj je zbrinut najveći broj od ukupno 44 ozlijeđena putnika.


“Posjetio sam sve pacijente i želim zahvaliti ravnateljstvu bolnice ali i svim zdravstvenim djelatnicima koji su pružali skrb i brinu se o pacijentima”, rekao je Kurti uz kojega su u Slavonski Brod doputovali kosovska ministrica vanjskih poslova i dijaspore, ministri unutarnjih poslova i zdravstva te voditelj kabineta kosovske predsjednice.


Kurti je rekao da će u ponedjeljak na Kosovu biti dan žalosti.


Premijer Plenković još je jednom zahvalio osoblju bolnice u Slavonskom Bordu, kao i policiji, vatrogascima i Civilnoj zaštiti koji su brzo reagirali, izrazivši sućut obiteljima poginulih te kosovskoj vladi i narodu.


 


Ponovio je kako će Hrvatska učiniti sve kako bi se pružila sva potrebna pomoć.


Hrvatski i kosovski premijer nakon obilaska ozlijeđenih u slavonskobrodskoj bolnici posjetili su i putnike iz autobusa koji nisu zadobili ozlijede, a nalaze se smješteni u jednom slavonskobrodskom pansionu.


Hrvatska policija i tužiteljstvo otvorili su istragu i okolnosti nesreće istražit će se, ali su potvrdili da je uhićen vozač koji je priznao da je na trenutak zaspao za volanom.


Premijer Plenković koji je stigao ranije i obišao ozlijeđene, rekao je da će hrvatska vlada i nadležne službe učiniti sve da pomognu unesrećenima a da će Hrvatska skrbiti o preživjelim putnicima iz autobusa dok god to bude potrebno.


Istaknuo je da dugi niz godina ovako veliku prometnu nesreću Hrvatska nije imala.


Uz premijera su u Slavonskom Brodu bili  ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar obrane Mario Banožić.


Sućut je izrazio i predsjednik Zoran Milanović, rekavši da suosjeća s vlastima i narodom Kosova.