U obrani suradnika

Plenković: Frka Petešić je imao pravo na stan. Ova haranga na njega je sramota

Hina

Zvonimir Frka-Patešić / Foto: D. JELINEK

Zvonimir Frka-Patešić / Foto: D. JELINEK

"To je jedna sramota i ova haranga koja se radi na Frku je jedna od najsramotnijih epizoda. On ima pravo na taj stan po svim kriterijima, nije utjecao na dinamiku obnove te zgrade ali eto treba malo blata baciti", kazao je premijer.ZAGREB – Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković izjavio je danas da je predstojnik njegovog ureda Zvonimir Frka Petešić imao pravo na stan koji koristi u Jurišićevoj ulici dok je predsjednika Zorana Milanovića koji to smatra kaznenim djelom prozvao za političku igru.


Plenković je nakon sjednice predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a pozvao Milanovića da prijavi Frku Petešića ili njega kao premijera ako misli da je to kazneno djelo, osvrćući se na izjavu Milanovića koji tvrdi da Frka Petešić parazitira na našoj grbači, da je to kazneno djelo i ga Plenković brani.


“Ako znate za kazneno djelo, a ne prijavite ga onda ga i sami činite kazneno djelo pa ga je pozivam da prijavi kazneno Državnom odvjetništvu Zvonimira Frku Petešića ili mene kao premijera osobno pa da vidimo postoji li kazneno djelo ili postoji zlonamjerna, politikantska, bahata, bezobrazna, neargumentirana politička igra”, rekao je premijer.
Zaključio je da po toj logici možemo reći da parazitiraju svi državni dužnosnici.


“To je jedna sramota i ova haranga koja se radi na Frku je jedna od najsramotnijih epizoda. On ima pravo na taj stan po svim kriterijima, nije utjecao na dinamiku obnove te zgrade ali eto treba malo blata baciti”, kazao je premijer.


Premijer je objasnio novinarima zašto se predstojnik njegovog ureda nije prijavio u Salima gdje ne živi, a za što je previđena novčana kazna od 500 do 5000 kuna.


Pojasnio je da je Frka Petešić Hrvat čiji su roditelji emigrirali u Francusku i rodio se u Francuskoj u Parizu, a nema nekretnine u vlasništvu u Francuskoj ni Hrvatskoj.


Jedino što ima u pogledu vlasništva je obiteljska kuću u Salima, a povratkom s mjesta veleposlanika u Maroku gdje ga je poslala Vlada SDP-a postao je predstojnik ureda premijera čime je postao najviše rangirani državni tajnik i stekao na to pravo.


Premijer je dodao da je dužnosnički mandat privremenog karaktera pa je sukladno tome i njegovo boravište u Zagrebu privremeno, dok je prebivalište koje je kao slobodan građanin odabrao tamo gdje njegova obitelj ima vlasništvo a to je Dugi Otok.


Premijer je ustvrdio kako je siguran da je Frka Petešić od svih svojih dana kad je zadnjih 50-ak godina dolazio iz Francuske u Hrvatsku najviše proveo na Dugom Otoku, a ne u Jurišićevoj, a iz to plaća sve ove godine porez i zagrebački prirez.


“Ne laže, ne krade, ne parazitira nego radi i siguran sam najmanje duplo od Milanovića, ako ne i više”, zaključio je premijer.


Za predsjednika Milanovića je rekao da ne zna što je rekao ali pretpostavlja da je to bila “tirada uvreda s nizom epiteta kojima on kontinuirano već dvije godine zagađuje komunikacijski prostor u Hrvatskoj, snižava kultura dijaloga pa onda mnogi od njega prepisuju”.