NABAVA BORBENIH VOZILA

Plenković: “Postignut je dogovor o kupnji Bradleya, cijena će biti 6 milijuna dolara manja za Hrvatsku”

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

U ranijoj fazi je ponuda SAD-a bila da će njihova donacija biti 45 milijuna dolara. Kroz razgovore smo dogovorili da će donacija biti 51,1 miljiun dolara. Time će uplata s hrvatske strane biti manja za 6 mil dolara, odnosno iznosit će ukupno 146,3 milijuna dolara, rekao je predsjednik Vlade.Nakon sastanka Užeg kabineta, medijima se obratio premijer Adrej Plenković o postignutom dogovoru o nabavi Bradleyja, javlja Televizija N1.


“Želim izvijestiti hrvatsku javnost da su postignuti dogovori s američkom stranom u vezi s borbenim vozilima pješaštva, vozilima Bradley”, kaže premijer.


“Sukladno ciljevima kao jedne od saveznice NATO-a ambicija Hrvatske je da do 2026. godine ima srednje pješačku brigadu. Za to naša kopnena vojska mora imati opremu pa i vozila Bradley.
“Ukupna vrijednost ovog programa je 196,4 milijuna dolara. U ranijoj fazi je ponuda SAD-a bila da će njihova donacija biti 45 milijuna dolara. Kroz razgovore smo dogovorili da će donacija biti 51,1 miljiun dolara. Time će uplata s hrvatske strane biti manja za 6 mil dolara, odnosno iznosit će ukupno 146,3 milijuna dolara.


Od 62 vozila koji bi bila u uporabi u ranijoj ponudi bilo je potpuno opremljenih 28 vozila, a nakon razgovora proteklih tjedana sva 62 borbena vozila bit će modernizirana i opremljena.


Imat ćemo 22 vozila za rezervne dijelove, umjesto samo 17 koliko je bilo dogovoreno ranije.


Oprema ovih vozila bit će takva da uključuje automatski top, strojnicu te protuoklopne rakete.


Na taj će način HV dobiti novu kvalitetu i biti bolje opremljen za izvršavanje svojih zadaće. Modernizacija vozila će se odvijati u Slavonskom Brodu”, kazao je premijer i dodao.


“Strateški cilj Hrvatske o jačanju odnosa sa SAD-om je ispunjen. Drugi cilj, glede samih vozila, dobili smo dogovor koji sadrži manju cijenu za Hrvatsku, veću donaciju SAD-a…, i osiguran posao za Đuro Đaković koji bi mogao postati i servisni centar šireg spektra aktivnosti nego što je posao na samim Bradleyima”, kazao je premijer.


O dogovoru s Amerikancima je govorio i ministar obrane Mario Banožić. On kaže kako dobivamo moderniziranija, povoljnija vozila i veći broj vozila.


Prva vozila 2023.


“Na taj način smo priveli ovaj proces kraju. Sinoć smo dobili posljednje dvije loe, sutra ćemo na saborskom odboru imati sva mišljenja, očekujemo i pozitivno mišljenje Ureda predsjednika jer stvar je puno pozitivnija nego što se to ranije komentiralo u javnosti”, kaže Banožić.


Na pitanje kada će Bradleyi stići u Hrvatsku, Plenković kaže kako sva vozila neće stići odjednom, a prvo vozila bi trebala stići 2023. “Ona će dolaziti sukcesivno, istodobno će se jačati kapaciteti i kad se ulovi rutina modernizacije ovih vozila, tako će dolaziti sve više vozila i i ona će se stavljati u funkciju. Cilj je da budu kompletno modernizirani i stavljeni u funkciju”, kaže.


“U cijenu je uključeno sve što sam rekao, na nivou koji želi ikoji je definirala hrvatska vojska, kopnena.”


“Ovo je projekt naše Vlade”, kaže na pitanje bi li ovakav dogovor bio postignut bez pritiska od strane predsjednika Zorana Milanovića.


Plenković je rekao i kako je važno da razgovori o ovakvim temama budu temeljiti. “mislim da smo napravili dobar dogovor s američkom stranom. Vodili smo ovaj posao ozbiljno, odgovorno, u interesu RH”, kaže premijer.


Banožić kaže kako se na ovaj način uštedjelo 100 tisuća dolara po vozilu. “Takav proces bi sigurno bio lakši da je PRH bio afirmativan, međutim on sebe želi staviti u nekakav primat i vidimo da je ovo, kao i u slučaju aviona, bila promašena prilika.”


Prva tranša i najveća bit će plaćena u sljedećim tjednima, rekao je premijer. Najveća rata iznosit će oko 47 milijuna dolara, kaže. Moguća je i ranija otplata.


Povlačenje hrvatskih vojnika iz Ukrajine


Upitan o jučerašnjim izjavama predsjednika Republike, Plenković kaže da je to “nestvarno u svakom pogledu”.


“Nije ovo prvi put da imamo poziva naših veleposlanika u ministarstva vanjskih poslova nakon što Milanović daje neke izjave. To meni više djeluje kako jedan konzistentan track-record unapređivanja odnosa s nizom nama bliskih zemalja”, kaže Plenković.


“Ja mogu govoriti u ime Hrvatske vlade. Stav koji je jasan i nepromjenjiv već godinama, da u situaciji u kojoj se sada nalazi Ukrajina, gdje je temeljna pozicija Hrvatske poštivanje teritorijalnog integriteta Ukrajine”, kaže premijer dodavši da Vlada vodi politiku u hrvatskom nacionalnom interesu i koja je principijelna. Podsjetio je kako je i Hrvatska bila u sličnoj situaciji.


Na pitanje što ako situacija eskalira, Plenković kaže kako svi žele mir, nitko ne želi sukob i da je to jasno svakome. “Dajmo diplomaciji šansu”, kaže.


“To sam spomenuo jutros, Hrvatska u našem mandatu ima tri cilja u smislu da budemo u nekom društvu u kojem do tad nismo bili. Prva dva su europodručje i Schengen. OECD je organizacija zaista ekonomski najrazvijenih zemalja svijeta, nema organizacije kojoj bi RH mogla još pristupiti osim OECD-a”, kaže premijer.


“Mi ćemo raditi na tome da se taj proces intenzivira jer OECD ima vrlo specifičan proces pristupanja novih članova… Ja danas ne mogu dati ciljni datum, ali učinit ćemo sve da to bude što prije. To je još jedan signal kredibiliteta vanjskog ugleda Hrvatske”, govori.


Testiranja u školama i službama


Na pitanja o testiranju učenika u školama, Plenković kaže kako treba učiniti sve da učenici budu u učionicama. “Ovako izbjegavamo situaciju da iz obrazovnog procesa ispada cijeli razred. Što se tiče testiranja u službi, tu se ne mijenja ništa i to će još trajati. Broj zaraženih srećom ne prati broj hospitaliziranih niti je znatno povećan broj preminulih. Samo kombinacijom cijepljenja, uzimanja booster doze i pridržavanja mjera možemo suzbiti širenje covida”, kaže.


Što se tiče toga do kad će država plaćati testiranja u službi, kaže: “Zasad možemo sve nositi.”