HRVATSKI PREMIJER

Plenković: “Zvonku se ne može naći ni crno ispod nokta, ovo je haranga, ovo se radi namjerno”

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

“Ne bavim se time, ne zanima me to. Ovo je toliko smiješna priča, ne da neće podnijeti ostavku nego će i dalje raditi svoj posao. Točka”, poručio je premijer o slučaju obnove stana Zvonimira Frke Petešića.Nakon sjednice Vlade premijer Andrej Plenković odgovara na pitanja novinara, javlja Televizija N1.


Plenković kaže kako smatra da postoji široka podrška uvođenju eura. Priprema za uvođenje eura će, kaže premijer biti bez troška za građane.


Na pitanje o pismu Zorana Milanovića u kojemu je zatražio smjenu ministra obrane Marija Banožića, Plenković kaže: “Taj scenarij upućivanja pisama koja nisam vidio dok nisu objavljena na webu, metodološki je apsolutno neprihvatljivo. Irelevantna su mi sva ta pisma, koliko god ih ima. Što se tiče izvješća, ne mislim da je to nešto bitno. Glede koncepta ‘ne vidim mogućnosti za daljnju suradnju’, ok. Mogu i ja tako reći. “ništa ,sve skupa ništa”, kaže.
Neće tražiti da ministar objavi nalaz inspekcije jer “nije ministar koji stavlja klasifikaciju”.


“Banožić je rekao da je zadovoljan izvješćem. Ako je on zadovoljan, meni je ok. Nisam čitao, kad budem imao vremena, pozabavit ću se tom temom”, govori. Plenković kaže kako Banožiću i Milanoviću preporučuje da komuniciraju. Ugovore o kupnji Rafalea će mu Vlada dostaviti jer kao predsjednik države ima pravo na to, kaže premijer.


Ukidanje covid-potvrda


Što se tiče ukidanja covid-potvrda, Plenković kaže da zasad nema promjena.


Dobro je da nema hospitaliziranih koliko je zaraženih, kaže premijer.


“Kakva će biti daljnja situacija, moramo dati liječnicima da vide. Ne može se politički kazati da ćemo sutra drugačije jer je negdje situacija bolja”, kaže.


Ministar Zdravko Marić rekao je da će uskoro prezentirati mjere vezane uz rast cijene energenata. “U Hrvatskoj nisu rasle cijene struje i plina i neće rasti do 1. travnja kad je riječ o kućanstvima”, kaže Plenković i dodaje na pitanje o mogućem uvođenju vaučera za plin:


“Što se tiče paketa mjera, ima tri segmenta. Prvi se odnosi na socijalno ugrožene koji dobivaju vaučer, mi ćemo tu pogledati kakva će biti situacija i procjena rasta cijena pa ćemo po potrebi prilagoditi iznos. Drugi dio su  naknade, nastoji se amortizirati udar na građane. Treći je dio porezni. U ovom trenutku ne vidimo da bi se moglo dogoditi nešto nepredviđeno. Do travnja ćemo izaći s paketom”, kazao je.


“Ministar Darko Horvat radi, rade svi resori i točka”, kaže Plenković na pitanje o “uvjetnoj potpori ministru” o kojoj je ranije govorio Dario Hrebak.


Na pitanje postoji li problem između njega i Hrebaka, Plenković kaže kako misli da ne. “Suradnja je odlična. Morate razumjeti da je koalicija koalicija. Svaka stranka ima svoju različitost. Mi ne zatvaramo vrata i ne govorimo da više ne možemo surađivati”, kaže.


Prijava Frke-Petešića


Što se tiče prijave Zvonimira Frke-Petešića, Plenković kaže kako je to “fenomenalan primjer kako učiniti Zvonka nekim problemom, za njega ili onako usput, za mene”.


“Preporučio bih im da im Zvonko bude suradnik, da rade za Hrvatsku kao on pa neka onda pričaju o njemu. Za drugo čitajte priopćenje Ministarstva državne imovine. Ne bavim se osobnim stvarima”, govori premijer.


“U tom istom stanu bio je državni dužnosnik prije Zvonka, tamo je živio nekada ministar Salaj, ministrica Sobol, državna tajnica Sonja Čikotić. U istom tom stanu i isto im je ministarstvo temeljem nekog pravilnika to dalo. Zvonko na to ima pravo kao državni dužnosnik. Ima pravo na to i točka”, govori Plenković.


“Ne bavim se time, ne zanima me to. Ovo je toliko smiješna priča, ne da neće podnijeti ostavku nego će i dalje raditi svoj posao. Točka”, poručuje premijer kojemu sve “izgleda ok”. “Čovjek nema u vlasništvu nekretninu ni u Hrvatskoj ni u Francuskoj”, kaže i dodaje kako je ovo “primjer harange i sad ćemo podvući crtu”.


“Je li on učinio nešto loše i nešto ukrao? U čemu je problem? Je li se zgrada u Jurišićevoj obnovila brže jer je on tamo? Nije. Ima li pravo na 96 kvadrata? Ima na 90, ajde nije ni to. Nema nekretninu ni u Hrvatskoj ni u Francuskoj, ajde onda prebivalište i boravište. Dajte molim vas, tom čovjeku se ne može naći crno ispod nokta. Ovo se radi namjerno”, kaže.