PREDSJEDNIK VLADE

Plenković o izjavi guvernera Vujčića: “Ne treba kreirati paniku u javnosti, Europska središnja banka neće dirati kamate još dvije godine”

P. N.

foto: Davor Kovačević

foto: Davor Kovačević

“Cilj političkih nastupa onih koji imaju šešir na glavi, važnu dužnost, je taj da govore istinu, ali ne da kreiraju paniku u javnosti. Nije mi jasno kako je ta tema postala aktualna", poručio je Plenković.Zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a održana je u ponedjeljak putem video linka, a nakon nje izjavu je dao predsjednik stranke Andrej Plenković, javlja Televizija N1.


“Ključno je okončanje ove faze procesa unutarstranačkih izbora”, rekao je Plenković na početku i čestitao onima koji su dobili povjerenje na izborima i dodao da imaju samo jednu primjedbu na izborni proces.


“Druga tema bila je presuda Vrhovnog suda. HDZ će podmiriti, kad dobije službenu presudu, novčani iznos koji će uplatiti u državni proračun”, dodao je.
O izjavi guvernera HNB-a Borisa Vujčića rekao je: “Cilj političkih nastupa onih koji imaju šešir na glavi, važnu dužnost, je taj da govore istinu, ali ne da kreiraju paniku u javnosti. Nije mi jasno kako je ta tema postala aktualna. Njegova zamjenica je danas rekla da Europska središnja banka neće dirati kamate još dvije godine. Ne moramo skakati na prvu loptu…”


O izboru Pripuza rekao je: “Mislim da cijela ta politička platforma svakog dana sve više shvaća što znači transformacija iz NGO-a u stranku. Bucati u oporbi je jedno, donositi odluke nešto deseto. Naučit će kroz mandat. Zagreb je jednako moj kao i onih koji su podržali Možemo. Neka gradska vlast objasni zašto neka obećanja ne može ispuniti.”


Govoreći o rezultatu izbora u Zagrebu rekao je: “Stvorila se smiješna medijska optika. Herman je predsjednik gradske organizacije godinu dana. Puni mandat počinje danas, nisam iznenađen rezultatima.”


“Nisu to tako slabašne kompanije da ne mogu izdržati mjesec dana”, komentirao je odluku Vlade o cijenama naftnih derivata.


Govoreći o akciji oporbe u Saboru i izboru ravnatelju HRT-a: “Već sam to nazvao događanjem naroda, cirkusom na valu zbivanja prošlog tjedna, homogenizacija, ljubav, jedinstvo između Benčić i Hasanbegovića, Grmoje i Hajdukovića, to je ljubav koja cvate.


Želimo im svu sreću u toj zaljubljenosti. Očekujem sutra raspravu. Što se nas tiče, stvar je na Dnevnom redu, smiješno mi je da ta ekipa lijevih i desnih, kao na predsjedničkim izborima što su radili da Grabar-Kitarović ne dobije mandat, neka birači desnice shvate da je sve to jedno te isto. Procedura izbora ravnatelja HRT-a utvrđena je u vrijeme SDP-a.


G. Šveb je, koliko vidim, imao najbolji program, ne vidim zašto ih to toliko muči.”


Komentirao je izjavu Krunoslava Olujića da Radovan Dobronić nije bio premijerov izbor za novog šefa Vrhovnog suda.


“On je briljantan analitičar i pravnik. Kako on zna da Dobronić nije bio moj izbor? Svašta je on nalupetao u izjavama, jako ga cijene. Dobronić je dobio povjerenje, čovjek je od integriteta, ima kvalifikacije, ja mu želim uspjeh.


Ne mogu biti protiv njega, on je iz moje Jelse. Po zavičaju, iz mog kuta, mi smo pobijedili”, rekao je Plenković.


O izborima u BiH koji su za godinu dana kazao je kako se ulazi u završnu fazu dogovora o izmjeni izbornog zakona.


“Ne bi smjelo dolaziti do situacije da jedan narod drugome bira predstavnika u predsjedništvu. Do 2006. se to nikad nije odgodilo. Želimo postići dogovor da sva tri konstitutivna naroda u BiH budu istinski ravnopravni, a ne da se jedan narod osjeća kao da je u podređenom položaju”.