NAJAVA ODLUKE VLADE

Plenković: “Covid dodatak za umirovljenike bi mogao biti isplaćen u svibnju”

P. N.

foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

“Naš je cilj da pomognemo umirovljenicima koji imaju potrebe da im se dodatno omoguće određena sredstva i mislim da smo na tragu rješenja. Rješenje ćemo prezentirati sljedećeg tjedna, a vjerujem da bi isplate mogle biti s mirovinama za travanj u svibnju”, poručio je Plenković.Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković danas je u Koprivnici, javlja Televizija N1.


U 9,30 sati sastao se s koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom i gradonačelnikom Mišelom Jakšićem, a potom je posjetio tvrtku Podravka d.d. gdje se sastao s članovima Uprave, kojoj je, od veljače ove godine, na čelu Martina Dalić.


“Drago mi je da su brojni projekti koje je vlada ovdje podupirala u tijeku. Mislim na željezničke projekte, aktivnosti vezane za izgradnju brze ceste te napredak u aktivnostima aglomeracije”, kazao je nakon sastanka Plenković.
“Što se tiče Podravke, jedne od naših najznačajnijih kompanija, rezultati iz prošle godine su jako dobri, dobit 247 milijuna kuna, 6000 zaposlenih, prosječna plaća je 6000 kuna što je jako visoko. Dionica je skočila u prvih nekoliko mjeseci 2021. oko 15%”, dodao je.


Komentirao je probleme s isporukom lijekova u nekim bolnicama zbog duga prema veledrogerijama.


“Pozicija je jednaka. Beroš i Marić razgovaraju s predstavnicima veledrogerijama, rvjerujem da je riječ o ozbiljnim ljudima i da se normalno nastavlja isporuka lijekova. Isplaćeno je 980 milijuna kuna, većina tih sredstava je završila kod veledrogerija. Pronaći ćemo rješenja koja će omogućiti normalnu isporuku lijekova i funkcioniranje zdravstvenog sustava, a obveze će se rješavati. Mislim da će sve bolnice dobiti lijekove”, kazao je Plenković.


“Ne vidim sistemski problem, on je više u eteru nego realnosti”, dodao je.


Osvrnuo se i na reakciju predsjednika Zorana Milanovića koji je komentirao izjave predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića na Aktualnom satu.


“Koliko je uvreda upućeno meni, mogu se samo smijati. Komentiranje aktualnog sata – tim se predsjednik bavi?”, rekao je Plenković.


Osvrnuo se i na izjave Branka Bačića koji je komentirao roditelje Nikole Grmoje.


“Što je Grmoja rekao njemu? Ako ne znate što je njemu rekao Grmoja, onda ne mogu to komentirati. Nije ovo prvi put da se spominju roditelji. Uvjeren sam da mu Bačić nije to odgovorio ničim izazvan, 1000% sam siguran da to Bačić nije rekao ničim izazvan”, kazao je predsjednik Vlade.


Osvrnuo se i na proces cijepljenja.


“Cijepljenje je ključan izlaz iz ugroze koje covid predstavlja za zdravlje građana”, rekao je i pozvao građane na cijepljenje.


“Cijepite se, cijepljenje je dobro. To rade milijuni diljem svijeta i naravno da i mi želimo da se što više građana cijepi.”


Komentirao je i odluku ESLJP o cijepljenju.


“Čini mi se da se to ne odnosi na cijepljenje protiv covida nego na cijepljenje djece, to je odluka koja rješava određene rezerve kod antivakserskih pokreta. Što se tiče covida-19, rekli smo da je cijepljenje dobrovoljno. Uvjeren sam da su ljudi razumni i racionalni, brojevi sami za sebe govore. Ako se cijeli svijet supočava s krizom, onda je problem ozbiljan i treba se zaštiti. Adekvatnog lijeka još nema, ali u ovom trenutku je cijepljenje najbolja zaštita”, poručio je Plenković.


Govoreći o covid dodatku za umirovljenike, istaknuo je da bi isplata mogla biti u svibnju s mirovinom za travanj.


“Naš je cilj da pomognemo umirovljenicima koji imaju potrebe da im se dodatno omoguće određena sredstva i mislim da smo na tragu rješenja. Rješenje ćemo prezentirati sljedećeg tjedna, a vjerujem da bi isplate mogle biti s mirovinama za travanj u svibnju”, poručio je Plenković.