Pomilovanje

Perković i Mustač nadaju se pomilovanju, sve ovisi o jednom čovjeku: “Mi smo svoje napravili”

Dražen Ciglenečki

Foto Reuters

Foto Reuters

Podnijeli smo molbu za pomilovanje, sramota bi bila da nismo iskoristili tu mogućnost, rekao nam je NobiloTrajalo je dulje nego što je to ministar Ivan Malenica najavio, ali iz Ministarstva pravosuđa su u Ured predsjednika proslijedili molbu za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koju je njihov odvjetnik Anto Nobilo predao još 19. travnja.


Sada je, dakle, na potezu predsjednik Zoran Milanović, koji, međutim, nije vezan nikakvim rokom unutar kojeg bi morao donijeti odluku o molbi za pomilovanje.


Uostalom, on u svom predsjedničkom mandatu nije još odlučio niti o jednoj molbi za pomilovanje koja mu je stigla iz Ministarstva pravosuđa.
Postupao je u skladu s obećanjem iz predizborne kampanje da kao predsjednik ne bi nikoga pomilovao.


No, to ga, naravno, ne obvezuje da odbije i ovu molbu, kao što mu ništa ne mora značiti niti negativno mišljenje ministra Malenice o pomilovanju, koje je sastavni dio njegovog izvješća upućenog na Pantovčak.


Pismo generala


Malenica je jučer, po završetku sastanka čelnika vladajuće koalicije, rekao da je uvijek kada su u pitanju najteža kaznena djela njegovo mišljenje da se osuđeniku ne treba smanjiti ili ukinuti zatvorsku kaznu.


Stoga je očekivano bilo da će ista njegova preporuka biti i za Perkovića i Mustača, koji su, kao bivši visokopozicionirani dužnosnici Službe državne sigurnosti, u Njemačkoj osuđeni na doživotnu robiju zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.


Premijer Andrej Plenković i drugi dužnosnici Vlade i HDZ-a također su se proteklih tjedana izjasnili protiv pomilovanja Perkovića i Mustača, unatoč suprotnom stavu nekolicine umirovljenih generala, uključujući i Antu Gotovinu.


– Riječ je o jednom od najtežih kaznenih djela, koje je bilo politički motivirano jer su u njemu sudjelovali visoki dužnosnici bivšeg obavještajnog sustava.


Činjenice su to koje proizlaze iz presuda i njemačkog i hrvatskog suda. Zato je moj prijedlog da se ovo pomilovanje odbije, izjavio je Malenica.


Njihov odvjetnik Anto Nobilo nam je kazao da je jučer ujutro telefonski razgovarao s Perkovićem, koji je već ranije čuo da je njegova molba konačno otišla u Ured predsjednika.


– On mi je tijekom razgovora spomenuo da zna da je njegova molba sada kod predsjednika Republike, ali nije ništa komentirao, ispričao nam je Perkovićev odvjetnik.


Zanimalo nas je nada li se uopće njegov klijent pomilovanju.


Ovako i onako


– Ishod može biti jedan ili drugi. Mi smo svoje napravili, podnijeli smo molbu za pomilovanje, sramota bi bila da nismo iskoristili tu mogućnost.


Sada je sve na predsjedniku Republike, a naravno da se Perković nada pomilovanju. Da nije tako, ne bismo ni ušli u ovo, ističe Nobilo.


Ali, kao što je upozorio i ministar Malenica, bio bi presedan da Milanović prihvati molbu Perkovića i Mustača, budući da dosad nije pomilovao niti 46 osoba koje imaju status hrvatskog branitelja.


Neki dan je Ministarstvo pravosuđa zaprimilo i molbe za pomilovanje umirovljenih generala Darka Grdića i Ognjena Prosta, osuđenih zato što su zlouporabili položaj kao dužnosnici Vojno-sigurnosne obavještajne agencije.


I oni se, poput Perkovića i Mustača, pozivaju na zasluge u Domovinskom ratu.


U slučaju da Milanović pomiluje Perkovića i Mustača, teško bi mogao objasniti zašto ne bi i Grdića i Preosta, osuđene za kazneno djelo koje je zapravo benigno u odnosu na ono dvojice »udbaša«.


Politički konsenzus u Saboru


Pomilovanje Perkovića i Mustača je tema oko koje je praktično postignut politički konsenzus. Niti oporba u Saboru ne bi to podržala.


– Predsjednik Republike još je u kampanji najavio kako će se postaviti vezano za pomilovanja.


Što se tiče Perkovića i Mustača, ja spis nemam pred sobom, nisam mogao provjeriti koji su razlozi, ali ovako na prvu, iako to inače ne činim, nisam siguran da bih, da se nalazim na poziciji predsjednika, odobrio to pomilovanje, izjavio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.


Most je također protiv.


– Doprinos u Domovinskom ratu je jedno, a sudjelovanje u udbaškim likvidacijama nešto sasvim drugo, to treba biti adekvatno kažnjeno.


Nadamo se da predsjednik neće pomilovati Perkovića i Mustača, u suprotnom bi to bila jako loša poruka, a on bi bio nedosljedan onome što je zagovarao, komentirala je Marija Selak Raspudić.