Zatočeni u čeličani

Papa se susreo sa suprugama boraca iz Azovstalja

Hina

Reuters

Reuters

Žene su kasnije ovaj susret opisale kao "povijesni trenutak", izvijestila je novinska agencija ANSA. "Svi se nadamo da će ovo pomoći spasiti naše supruge i vojnike koji su zatočeni u Azovstalju. Nadamo se da će ovaj susret ponuditi šansu da se spase njihovi životi", rekle su. RIM – Papa Franjo susreo se s dvije Ukrajinke čiji supruzi služe u ukrajinskom bataljunu Azov te su trenutno zatočeni u čeličani Azovstalj u blizini opkoljenog grada Mariupolja.


Žene su kasnije ovaj susret opisale kao “povijesni trenutak”, izvijestila je novinska agencija ANSA. “Svi se nadamo da će ovo pomoći spasiti naše supruge i vojnike koji su zatočeni u Azovstalju. Nadamo se da će ovaj susret ponuditi šansu da se spase njihovi životi”, rekle su.


Rusi su preuzeli kontrolu nad lučkim gradom Mariupoljem te granatiraju Azovstalj u kojem se još uvijek nalaze brojni ukrajinski vojnici.
Nekoliko desetaka civila su iz industrijske zone tijekom vikenda evakuirali Ujedinjeni narodi i Međunarodni odbor Crvenog križa.


Dvije žene su rekle da je papa obećao da će se moliti za borce i da će učiniti sve što može da ih spasi.


Nije odgovorio na njihove zahtjeve da dođe u Ukrajinu, rekle su.


Tijekom početka rata, papa je razmatrao mogućnost da posjeti Ukrajinu da zamoli za mir, nakon što su ga pozvali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko. Međutim, njegov posjet u međuvremenu je otpao, a Vatikan sada pokušava okupiti diplomatsku podršku ratom razorenoj zemlji.


Ukrajinski bataljun Azov osnovali su nacionalisti i neonacisti koji i sada njime dominiraju. No za mnoge u Ukrajini, borci postrojbe, koji su među posljednjima koji odolijevaju ruskim snagama među ruševinama Mariupolja, predstavljaju posljednju nadu da će grad ostati u ukrajinskim rukama.