PROTIV NASILJA

Palestinci pozdravljaju međunarodnu potporu u istrazi smrti novinarke Al Jazeere

Hina

Reuters

Reuters

Nasilje je dodatno pojačalo palestinski gnjev zbog novinarkina ubojstva, što bi moglo potaknuti napetosti koje su eskalirale još u ožujku.RAMALAH,- Palestinske vlasti u subotu su priopćile da pozdravljaju međunarodnu potporu u istrazi smrti novinarke Al Jazeere, dok je Izrael objavio da će istražiti erupciju nasilja na njezinu pokopu.


Izraelska policija u petak je okupljene Palestince dočekala nasiljem dok su pješice nosili lijes Shireen Abu Akleh kroz Stari grad u Jeruzalemu, što je izazvalo međunarodnu osudu.


Nasilje je dodatno pojačalo palestinski gnjev zbog novinarkina ubojstva, što bi moglo potaknuti napetosti koje su eskalirale još u ožujku.
Izraelski ministar unutarnjih poslova Omer Barlev rekao je da je imenovao povjerenstvo koje će provesti “sveobuhvatnu istragu onoga što se dogodilo tijekom pogreba, kako bi iz tog događaja svi izvukli pouku”.


Rezultati istrage bit će objavljeni u idućih nekoliko dana.


Palestinske vlasti su smrt novinarke Širin Abu Akleh, koja je ubijena u srijedu dok je izvještavala o vojnoj raciji u gradu Jeninu na Zapadnoj obali, nazvale napadom izraelskih snaga.


Izrael je isprva insinuirao da je za ubojstvo možda kriva palestinska vatra, no dužnosnici su potom kazali kako ne mogu isključiti mogućnost da je umrla od izraelskih hitaca.


Vijeće sigurnosti UN-a oštro je osudilo ubojstvo te je pozvalo na “hitnu, temeljitu, transparentnu, poštenu i nepristranu istragu”.


Hussein al Sheikh, visoki dužnosnik palestinskih vlasti, tvitao je da Palestinci pozdravljaju sudjelovanje međunarodnih tijela u istrazi, premda su odbili ponudu Izraela da surađuje na istrazi. Izraelci su izrazili žaljenje zbog Abu Aklehine smrti.


Izraelska policija u subotu je objavila da je pokušala “omogućiti miran i dostojanstven sprovod… i da je koordinirala dogovor o pogrebu s njezinom obitelji, no nažalost, stotine izgrednika pokušale su sabotirati ceremoniju i napale su policiju”.