MINISTAR GRADITELJSTVA

Paladina ne bi smio sudjelovati u projektu Kupari: Upravljačka prava će prenijeti na treću osobu

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

U zahtjevu za mišljenjem Paladina je naveo da je od 2015. do 2018. bio direktor tvrtke Avenue ulaganja, u kojoj ima poslovni udio od 10 posto, koja je kao član zajednice ponuditelja temeljem javnog natječaja odabrana za investitora u Projektu Kupari 1.ZAGREB – Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dalo je u petak ministru prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivanu Paladini, na njegov zahtjev, mišljenje da on kao ministar ne bi trebao sudjelovati u postupku u vezi bivšeg vojno-hotelskog kompleksa Kupari.


Izvjestitelj u tom predmetu Davorin Ivanjek rekao je da svaki dužnosnik kad stupi na dužnost treba zatražiti mišljenje Povjerenstva u slučaju dvojbe o tome predstavlja li neko ponašanje povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa.


U zahtjevu za mišljenjem Paladina je naveo da je od 2015. do 2018. bio direktor tvrtke Avenue ulaganja, u kojoj ima poslovni udio od 10 posto, koja je kao član zajednice ponuditelja temeljem javnog natječaja odabrana za investitora u Projektu Kupari 1.
Paladina napominje da je s tadašnjim Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom 31. ožujka 2016. sklopio ugovor o realizaciji projekta Kupari 1, a 12. lipnja 2018. aneks te da po njegovim saznanjima projekt može doći u fazu sklapanja novog aneksa.


Taj postupak vodi se u ministarstvu kojem je Paladina na čelu, dok odluku o sklapanju donosi Vlada, objasnio je.


Upravljačka prava će prenijeti na treću osobu


Paladina ističe da u ovom trenutku, kao ni u posljednjih nekoliko godina, nije uključen u upravljanje društvom Kupari Luxury Hotels, koje se ranije zvalo Avenue ulaganja, te samim time ni projektom.


Naveo je također da je na širem kolegiju Ministarstva obavijestio sve suradnike da ni na koji način neće biti uključen u projekt, te da će upravljačka prava prenijeti na treću osobu u zakonskom roku od 60 dana od stupanja na dužnost, a sve ovlasti vezane uz projekt Kupari prenijeti na državnu tajnicu Sanju Bošnjak.


Novi ministar nedavno je objavio imovinsku karticu po kojoj uz 10 posto dionica “Kupari Luxury Hotels” posjeduje stanove i brojne čestice građevinskog zemljišta u Slavoniji, a mediji su problematizirali što je Paladina u imovinskoj kartici prijavio obveznice kao potraživanja.


Povjerenstvo je u četvrtak potvrdilo da je zaprimilo protiv ministra dvije prijave koje se odnose na pitanje je li u kartici, umjesto potraživanja, trebao prijaviti obveznice.


Mediji su posljednjih dana propitivali je li Paladina iskoristio poziciju direktora IGH jer je četiri mjeseca nakon odlaska iz te tvrtke kupio obveznicu na kojoj je zaradio 13 milijuna kuna, pošto su od nje odustali bivši vlasnici, odnosno banke i mirovinski fondovi.