Ministar graditeljstva

Paladina: “Izuzeo sam se iz projekta Kupari, prijave za sukob interesa nemaju osnove”

Hina

Ivan Paladina / Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ivan Paladina / Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Paladina je naglaio da je imovinsku karticu popunio u potpunosti prema uputama Povjerenstva i savjetovao se s pravnim stručnjacima. ZAGREB – Ministar graditeljstva Ivan Paladina izjavio je u petak kako je nakon stupanja na dužnost obavijestio sve kolege u Ministarstvu da neću sudjelovati u projektu Kupari, a za dvije prijave koje su stigle Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, rekao je da nemaju osnove.


Povjerenstvo je potvrdilo da je protiv ministra zaprimilo dvije prijave koje se odnose na pitanje je li u kartici, umjesto potraživanja, trebao prijaviti obveznice, a Paladina je na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade poručio kako te prijave nemaju osnove.


Pojasnio je kako je drugi ili treći radni dan od stupanja na ministarsku dužnost obavio prvi sastanak s Povjerenstvom, iznio cijelu imovinu, postavio sva pitanja te se konzultirao s njima o svim koracima koje mora poduzeti što se tiče, prije svega, projekta Kupari.
Paladina je naglaio da je imovinsku karticu popunio u potpunosti prema uputama Povjerenstva i savjetovao se s pravnim stručnjacima.


“Što se tiče postupanja vezanog uz Kupare, tu sam već postupio u skladu s njihovim uputama, čekam pismeni odgovor na moj upit. Ako će bilo što biti drugačije, ja ću prilagoditi postupanja tome”, rekao je Paladina.


Povjerenstvo je na današnjoj sjednici ministru, na njegov zahtjev, dalo mišljenje da on kao ministar ne bi trebao sudjelovati u postupku u vezi s bivšim vojno-hotelskim kompleksom Kupari, a Paladina je rekao kako se već neformalno izuzeo.


“Na prvom kolegiju u Ministarstvu sam odmah sve kolege obavijestio kako ni na koji način neću sudjelovati u radu Ministarstva vezanom za projekt Kupari. Već sam potpisao odluku kojom sam ovlasti prenio na državnu tajnicu i u roku ću koji mi preostaje od 30-ak dana, prenijeti upravljačka prava nad svojim udjelom”, istaknuo je ministar.


Poručio je kako će sve prilagoditi ako mu Povjerenstvo u pisanom odgovoru kaže da treba nešto drugačije napraviti.


Mediji su posljednjih dana propitivali je li Paladina iskoristio poziciju direktora IGH jer je četiri mjeseca nakon odlaska iz te tvrtke kupio obveznicu na kojoj je zaradio 13 milijuna kuna, pošto su od nje odustali bivši vlasnici, odnosno banke i mirovinski fondovi.


Paladina je pak poručio da u tom slučaju ne vidi što bi bila povlaštena informacija jer je informacija o tome tko je kupio obveznice od banaka bila javno objavljena na internetu godinu i pol prije nego što ju je kupio. Cijenu nije htio komentirati.


Govoreći o obnovi u Zagrebu i slučaju gdje su neki građani dobili rješenje za izgradnju zamjensku kuću prije godinu dana, no obnova još nije počela, pojasnio je kako u Fondu za obnovu još uvijek nije provedena javna nabava, a izvođači nisu “ni blizu” uvedeni u posao.


Ponovio je da će sljedeći tjedan imati prezentaciju plana ubrzanja obnove i tada će mediji dobiti odgovore na sva pitanja.