PROMETNE NESREĆE

Ovoga je vikenda 5 osoba poginulo u prometu: Brojke su bitno gore nego 2020.

Hina

Ilustracija: PU Istarska

Ilustracija: PU Istarska

Rekordna količina alkohola od 3,45 promila izmjerena je vozaču na osječko-baranjskeom području, a brzina od 198 kilometara na sat u vukovarsko-srijemskom.ZAGREB – Od 4959 prekršaja zabilježenih tijekom vikenda na hrvatskim prometnicama gotovo se polovica odnosila na prekoračenje dopuštene brzine, dok je u 74 prometne nesreće s ozlijeđenima poginulo pet osoba.


Uz više od 2200 prekršaja prebrze vožnje policija je zabilježila 420 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 538 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 266 prekršaja korištenja mobitela, izvijestila je policija.


Rekordna količina alkohola od 3,45 promila izmjerena je vozaču na osječko-baranjskeom području, a brzina od 198 kilometara na sat u vukovarsko-srijemskom.
Najviše prekršaja zbog brzine, alkohola i pojasa zabilježila je zagrebačka policija dok je najveći broj nepropisnog korištenja mobitela utvrđen na području osječko-baranjske policije.


Najviše prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 25 do 30 godina kojima je najčešće izmjerena koncentracija od pola do jednog promila.


U akciji je zatečeno 19 osoba, ponavljača teških prometnih prekršaja koje su počinile 21 teški prekršaj, od nedopuštena koncentracije alkohola i upravljanja vozilom prije stjecanja prava do vožnje pod zabranom i odbijanja testiranja na alkohol i droge.


Tijekom vikenda na hrvatskim prometnicama dogodile su se 74 nesreće s nastradalim osobama u kojima je pet osoba smrtno stradalo, 24 su teško ozlijeđene i četiri lakše.


Jedna osoba poginula je, a dvije su ozlijeđene u sudaru dva automobila u nedjelju popodne u Obrežu Zelinskom, a među poginulima su vozač mopeda koji se u subotu navečer sudario s automobilom i 45-godišnji vozač koji je u Metkoviću vozilom izletio u zavoju s ceste i udario u betonsku ploču.


Prema policijskim podacima u prvih osam mjeseci ove godine u prometnim nesrećama poginulo je 195 osoba, što je 21 poginuli ili 12 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.