DALEKOSEŽNA ODLUKA

Kraj povoljnog zaduživanja: Banke u eurozoni planiraju postrožiti kriterije za odobravanje stambenih i kredita tvrtkama

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Zajmodavci u četvrtom tromjesečju očekuju daljnje povećanje neto potražnje tvrtki i kućanstava za kreditiranjem, pokazalo je tromjesečno istraživanje ECB-a.FRANKFURT – Banke u eurozoni planiraju postrožiti kriterije za odobravanje stambenih i kredita tvrtkama na kraju godine dok bi kriteriji za potrošačke kredite trebali biti ublaženi, pokazalo je u utorak istraživanje Europske središnje banke (ECB).


Kriteriji za dodjelu stambenih kredita postroženi su već u trećem tromjesečju dok su oni za kredite tvrtkama ublaženi. Kućanstva su pak mogla očekivati više-manje iste uvjete za dodjelu potrošačkih i ostalih kredita kao i u proljeće.


Potražnja kompanija za kreditima i kreditnim linijama bila je u razdoblju od srpnja do rujna nešto veća nego u prethodnom tromjesečju, , pokazala je anketa ECB-a, provedena mežu 146 banaka eurozone u razdoblju od 20. rujna do 5. listopada.
Građane su pak ohrabrile niske kamatne stope i optimizam da će se stanje u gospodarstvu popraviti nakon ublažavanja koronamjera pa su ovoga ljeta pokazali veći apetit za stambenim i potrošačkim kreditima.


Zajmodavci u četvrtom tromjesečju očekuju daljnje povećanje neto potražnje tvrtki i kućanstava za kreditiranjem, pokazalo je tromjesečno istraživanje ECB-a.


Uvjeti kredita koje su kompanije ugovorile u razdoblju od srpnja do rujna bili su nešto blaži nego u proljeće, dok su građani ugovarali stambene kredite po strožim uvjetima nego prošlog proljeća. Uvjeti potrošačkih kredita bili pak više-manje nepromijenjeni.


Istraživanje je pokazalo i da su banke u trećem tromjesečju lakše dolazile do novca, i preko depozita i preko dužničkih papira i tržišta novca. U četvrtom tromjesečju očekuju nastavak tog trenda.