POSLJEDICE NESREĆE

Operiran dječak s teškim opeklinama od strujnog udara: Transplantirana mu je koža – vlastita, umjetna ili ‘donirana’

P. N.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Za 8 do 10 dana će se doći do definitivno procjene dubine opeklina i transplantacije kožeŠesnaestogodišnjak, koji je teško stradao od strujnog udara kada se popeo na vagon kod željezničkog kolodvora u Slavonskom Brodu, operiran je u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu. Zadobio je teške opekline drugog i trećeg stupnja na 50% površine tijela. O njegovom zdravstvenom stanju za HRT je govorio ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić.


– Dječak je upravo u operacijskoj sali na previjanju područja zahvaćenih opeklinama, je hemodinamski stabilan, i nadalje u JIL-u, na umjetnoj ventilaciji, analgosediran uz nadoknadu tekućine i terapiju antibioticima, izjavio je za HRT ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić.


Dodao je kako je u tijeku dodatna dijagnostika i praćenje eventualnih komplikacija. A za 8 do 10 dana i će se doći do definitivno procjene dubine opeklina i transplantacije kože – vlastitom, umjetnom ili ‘doniranom’.


Slijedi višemjesečno liječenje
Liječenje i obrada su multidisciplinarni rad i uključuju ORL, pulmologa, gastroenterologa, psihijatra te psihologa.


– ‘Opeklinska bolest’ nije samo problem oštečenja kože već je moguća ozljeda i komplikacije drugih org. sustava. U svakom slučaju slijedi višemjesečno liječenje. Rezultati naše ustanove su u ovom području izuzetni, na razini vrhunske medicine Europe i svijeta. U prvom redu zahvaljujući vrhunskim intezivistima, dj. kirurzima koji se bave opeklinama, dječjim kirurzima koji se bave opeklinama i dječjom traumatlogijom, rekao je Roić.