Školstvo

Omikron ispraznio klupe više od tisuću razreda

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

U čak 215 škola diljem Hrvatske jučer se nastava nije održavala u učionici, nego je primijenjen C model nastaveUkupno 215 škola u Hrvatskoj zbog velikog broja COVID-pozitivnih učenika i nastavnika, kao i onih u samoizolaciji, jučer nije održalo nastavu u učionici, već je primijenjen C model nastave.


Online nastavu imaju i četiri primorsko-goranske škole. Nakon što su prošli tjedan C model nastave uvele OŠ Srdoči i OŠ Sveti Matej Viškovo, jučer im se pridružila i OŠ Podmurvice koja će do kraja ovog tjedna online nastavu provoditi za učenike predmetne nastave, dok se za mlađe učenike nastava odvija u učionicama.


Online nastavu uveli su i u OŠ Andrija Mohorovičić u Matuljima.
Tijekom vikenda broj hrvatskih škola koje su se odlučile za uvođenje C modela nastave porastao je za njih 31, jer u petak su online nastavu provodile 184 osnovne i srednje škole.


Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, jučer su pozitivan COVID-test imala 12.053 učenika, a u školskim klupama nije i 8.295 učenika kojima je izrečena epidemiološka mjera samoizolacije.


Taj broj je vjerojatno i veći, jer u Ministarstvu još od prošlog tjedna napominju da zbog velikog broja samoizolacija, djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ne stignu unijeti sve podatke pa brojke o samoizolaciji treba uzeti sa zadrškom.


Zbog omikrona u školama jučer nije bilo ukupno 20.348 učenika, a preračunato u razredne odjele, riječ je o oko 1.017 razrednih odjela čije su klupe trenutačno prazne.


Najviše praznih klupa ima u osnovnim školama jer u ukupnom broju zaraženih učenika čak je 75 posto osnovaca, odnosno njih 9.134. U sustavu nedostaje i 1.761 školski djelatnik koji ima pozitivan COVID-test te njih 213 koji su u samoizolaciji.


Broj zaraženih učenika tijekom vikenda porastao je za njih 168, dok se broj COVID-pozitivnih djelatnika od petka do ponedjeljka smanjio za njih 5.


Najveći broj zaraženih učenika je u zagrebačkim školama, njih 3.285, dok s 1.698 COVID-pozitivnih učenika slijedi Splitsko-dalmatinska županija, a Primorsko-goranska županija, u kojoj je pozitivno 1.168 učenika, zauzima treće mjesto.


U primorsko-goranskim klupama nedostaje i 631 učenik s izrečenom mjerom samoizolacije, a u školama nije i 173 COVID-pozitivnih djelatnika te njih 13 u samoizolaciji.