PROSVJED

Oko 3000 ukrajinskih kamiona stoji blokirano na granici: Blokada poljskih vozača traje više do 10 dana

Hina

Reuters

Reuters

Ukrajinski dužnosnici prošli su tjedan objavili da Kijev i Varšava ni ovaj put nisu uspjeli postići dogovor o prekidu prosvjedaKIJEV – Oko 3000, većinom ukrajinskih kamiona zapelo je u nedjelju ujutro na poljskoj strani granice zbog blokade poljskih vozača kamiona koja traje više od deset dana, objavile su ukrajinske vlasti.


Poljski kamiondžije već su ranije ovaj mjesec blokirali prometnice koje vode do triju graničnih prijelaza s Ukrajinom, prosvjedujući protiv, kako kažu, nedjelovanja vlade koja dopušta da domaći vozači gube posao zbog strane konkurencije koja se pojavila nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022.


Ukrajinski dužnosnici prošli su tjedan objavili da Kijev i Varšava ni ovaj put nisu uspjeli postići dogovor o prekidu prosvjeda.
“Već više od deset dana ukrajinski vozači blokirani su na poljskoj granici. Tisuće ljudi prisiljene su živjeti u teškim uvjetima s ograničenom količinom hrane, vode i goriva”, napisao je na X-u Oleksandr Kubrakov, zamjenik ukrajinskog premijera.


Po podacima ukrajinskog ministarstva za infrastrukturu, granicu s Poljskom mjesečno prijeđe prosječno 40.000 do 50.000 kamiona preko osam postojećih prijelaza, što je dvostruko više nego prije rata.


Većinu robe prevoze ukrajinski kamioni.


Ukrajinski posrednici u prijevozu žita prošli su tjedan upozorili na to da su se cestovne pošiljke namirnica i hrane u prvih 13 dana studenoga u Ukrajini smanjile za 2,7 posto zbog poteškoća na poljskoj granici, a uzrok im je štrajk vozača kamiona.