Crni dan

Ogromna tragedija u Afganistanu: Spasioci s mukom pokušavaju doći do zatrpanih u potresu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Poginulo je više od 1.000 ljudi.Jaka kiša, manjak resursa i neravan teren ometaju spasioce na jugoistoku Afganistana gdje je u snažnom potresu, prema izvješćima, poginulo više od 1000 ljudi, javlja u četvrtak BBC.


Nepoznat je broj zatrpanih u ruševinama uništenih, često od blata građenih domova, koji su stradali u potresu magnitude 6,1.

Komunikacijske mreže su također teško stradale.


Afganistanski zdravstveni sustav bio je pred kolapsom i prije katastrofe.


Talibanske vlasti pozvale su na veću međunarodnu pomoć.


„Ne možemo komunicirati s tim područjem – mreže su preslabe“, rekao je glasnogovornik talibana, a prenosi Reuters.Ujedinjeni narodi daju sve od sebe kako bi hitno pružili sklonište i pomoć u hrani udaljenim područjima u najteže pogođenoj pokrajini Paktika.


Preživjeli i spasioci ispričali su BBC-ju o selima u blizini epicentra potresa koja su potpuno uništena, o uništenim cestama i telekomunikacijskim tornjevima – te o strahu da će broj poginulih još rasti.Oko 1500 ljudi također je ozlijeđeno, kažu dužnosnici.


Liječnici su za BBC rekli kako vjeruju da su mnogi od preminulih djeca koja nisu uspjela na vrijeme napustiti građevine.


Najsmrtonosniji potres koji je pogodio zemlju u posljednja dva desetljeća veliki je izazov za talibane koji su se prošle godine vratili na vlast nakon pada vlade koju je podržavao zapad.


Potres se dogodio u srijedu rano ujutro oko 44 kilometra od grada Khost, a osjetio se također u Pakistanu i Indiji.


Čelnik UN-a, Antonio Guterres, rekao je da se njegova agencija “potpuno aktivirala“ po pitanju katastrofe. Zdravstveni timovi, medicinske potrepštine i hrana odmah su upućeni u zonu potresa.