NEOČEKIVANA ODLUKA

Odvjetnica povukla zahtjev, Banožić gubi pravo da bude zastupnik: Vlada mu odobrila šest mjeseci pune ministarske plaće

Dražen Ciglenečki, Hina

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ovakav ishod znači da je Banožiću prošao zakonski rok od osam dana za aktivaciju mandataOdvjetnica Ksenija Vržina povukla je zahtjev Saboru za aktivaciju i istovremeno zamrzavanje zastupničkog mandata Marija Banožića.


Slijedom toga je otkazana sutrašnja sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva, na kojoj se trebalo odlučiti o zahtjevu koji je odvjetnica podnijela kao Banožićeva opunomoćenica.


Ranije nam je predsjednik MIP-a Robert Jankovics rekao da će on tom tijelu predložiti prihvaćanje toga što je zatražila Ksenija Vržina, premda odvjetnik u 32 godine Sabora još niti jednom nije sam, temeljem punomoći, regulirao nečiji mandat.
Ovakav ishod znači da je Banožiću prošao zakonski rok od osam dana za aktivaciju mandata i da je on izgubio pravo biti zastupnik.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković potvrdio je u ponedjeljak da je smijenjenom ministru obrane Mariju Banožiću Vlada odobrila zahtjev da u idućih godinu dana iskoristi povlasticu 6+6, što znači da će šest mjeseci primati punu ministarsku plaću a nakon toga pola te plaće.


“Mi smo dobili i odobrili zahtjev za 6+6 njega kao člana Vlade i to je potpisano. Idućih 6 mjeseci će primati punu plaću koju je imao kao ministar, a nakon toga, sukladno tom zakonu, pola te plaće”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Šireg predsjedništva HDZ-a.


Plenković je rekao da se Banožić, koji je smijenjen nakon što je skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginula osoba, Vladi obratio s tim zahtjevom, te da su oni “to riješili”.


Time će smijenjeni ministar u sljedećih godinu dana, primiti ukupno devet punih ministarskih plaća.


Plenković nije želio komentirati situaciju u kojoj je ministrova odvjetnica prvo predala zahtjev za aktivaciju i mirovanje njegovog saborskog mandata, a onda je taj zahtjev povukla. “To morate pitati njegovu odvjetnicu”, poručio je.