VANJA JURIĆ

Odvjetnica Mirele Čavajde: “Mirela će do zadnjeg trenutka čekati u Hrvatskoj, tek onda otići u Sloveniju”

Hina

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Odbije li Čavajdu i drugostupanjsko etičko povjerenstvo u Hrvatskoj, ne postoji nikakva pravna dilema da se problem može riješiti u Sloveniji, poručuje odvjetnica Mirele Čavajde.ZAGREB – Drugostupanjska komisija, u slučaju Mirele Čavajde, trebala bi se do petka očitovati o prigovorima na odbijanje prekida njezine trudnoće zbog malformacije ploda, rekla je njezina odvjetnica koja ističe da se prekid trudnoće ni u kojem slučaju ne može izjednačavati s eutanazijom.


“Feticid nije isto što i eutanazija, ogromna je razlika između ta dva pojma”, izjavila je Hini odvjetnica Vanja Jurić komentirajući tumačenja liječnika koji odbijaju zahvat uz obrazloženje da je riječ o prenatalnoj ciljanoj eutanaziji, a eutanazija u Hrvatskoj nije dopuštena.


Jurić pak kaže da se, pravno gledajući, “eutanazija odnosi na osobu, čovjeka koji je rođen i nakon toga usmrćen iz različitih razloga”.
“Mi ovdje govorimo o plodu, tako da pravno pojam eutanazije s ovim o čemu ovdje govorimo, nema nikakve veze”, istaknula je.


Kaže da su u petak podneseni svi prigovori na rješenja prvostupanjskih komisija u četiri zagrebačke bolnice, a rok je osam dana da se očituje drugostupanjska komisija koja će odlučiti može li se prekid trudnoće u šestom mjesecu, u slučaju Mirele Čavajde, obaviti u Hrvatskoj.


Na pitanje hoće li Čavajda u utorak otići u Sloveniju, kamo inače hrvatski ginekolozi upućuju pacijentice u sličnim situacijama, odvjetnica odgovara da će  “Mirela do zadnjeg trenutka čekati u Hrvatskoj rezultate drugostupanjske  komisije i nakon toga odlučiti”.


Odbije li Čavajdu i drugostupanjsko etičko povjerenstvo u Hrvatskoj, ne postoji nikakva pravna dilema da se problem može riješiti u Sloveniji, poručuje odvjetnica Mirele Čavajde.


Ako se stvari nastave razvijati ovim tijekom kojim su se razvijale do sada, cijeli će slučaj imati pravni i sudski epilog, poručuje odvjetnica koja nije željela ulaziti u detalja daljnjih koraka, ističući da im to u ovom trenutku nije prioritet.