ODBIJENICA

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović uzaludno zvao splitskog kolegu Puljka: Centar neće suradnju sa SDP-om

Tihana Tomičić

Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Predstavnik Centra u riječkom Gradskom vijeću je vijećnik koji je ušao s nezavisne liste Davora Štimca, Marin Račić, pa Rijeka, unatoč željama gradonačelnika Filipovića, ostaje prepreka ozbiljnijoj suradnjiZAGREB – Gostujući nedavno u »Studiju 20A« Novog lista predsjednik riječkog SDP-a i novi gradonačelnik Marko Filipović komentirao je i situaciju u SDP-u te općenito stanje na ljevici. Pritom je rekao da za SDP itekako ima spasa, i to u prvom redu kroz suradnju s platformom Možemo!, koja je već formalizirana u Gradu Zagrebu, ali i sa strankom Centar, koja je u Splitu ostvarila uspjeh s Ivicom Puljkom, koji je postao novi gradonačelnik.


Bilo je tom prilikom govora i o urušavanju rejtinga SDP-a, te predviđanjima analitičara da će Možemo! uskoro istisnuti SDP s mjesta druge političke snage u državi, no Filipović je na to rekao: »Analitičari su predviđali da ni ja ni Komadina, nećemo dobiti izbore, pa smo ih dobili. Peđa Grbin je moj prijatelj, koji vodi stranku u trenutku koji nije nimalo lak za socijaldemokraciju na europskoj razini. I dalje vjerujem da je SDP snaga koja ovo društvo može pokrenuti prema naprijed, kao i da će veliki gradovi biti ključ promjene na idućim parlamentarnim izborima, i to kroz našu suradnju s Možemo! i Centrom, nadam se«, zaključio je Filipović.


Mladi projekt


S obzirom na to da je Možemo! postao partner SDP-u i u Zagrebu, ali i u Rijeci, te nizu drugih sredina, poput Istre, pa je jasno da namjera o dugoročnoj suradnji postoji, zanimljivije je provjeriti kako na to gledaju u Centru, čija je trenutačno najistaknutija figura splitski gradonačelnik Puljak. No, problem je u tome što je u Rijeci predstavnik Centra u Gradskom vijeću vijećnik koji je ušao s nezavisne liste Davora Štimca, Marin Račić – na taj način Rijeka, unatoč željama gradonačelnika Filipovića, čini se, zapravo ostaje prepreka ozbiljnijoj suradnji.
– Hrvatska se nalazi u razdoblju bez redovnih izbora iduće tri godine, pa je kalkuliranje s pozicijama za sljedeće izborne cikluse preuranjeno. Stranka Centar je uz to mlad projekt koji to vrijeme treba iskoristiti za vlastiti rast i prepoznatljivost u javnosti. To je naš ključni interes u ovom trenutku. Odlično smo procijenili potencijale za lokalne izbore i pobijedili u drugom gradu u Hrvatskoj, pa nam je i dobro upravljanje prioritetna obveza. U Rijeci su naši članovi sudjelovali u izborima kroz suradnju s nezavisnom listom, a sada je na vijećniku Marinu Račiću, koji je jedan od supredsjednika Centra da razvija politike za koje se naša stranka zalaže na lokalnim razinama.


Bernardiću većina u klubu

Sedam »bernardićevaca« u klubu zastupnika SDP-a od predsjednika Peđe Grbina traži sazivanje sjednice kluba, na kojem će njih ukupno 18 pokušati preuzeti prevlast nad klubom. Po poslovniku koji je sam pisao kad se borio protiv Davora Bernardića prije tri godine kao suspendirani član Predsjedništva, Grbin sad treba u roku od 2 tjedna sazvati klub. A u tom trenutku isključeni Rajko Ostojić, Zvane Brumnić, Nikša Vukas te uz njih naravno i Davor Bernardić, i njih još 14 zastupnika, pokušat će srušiti Grbina s čela kluba, a time i stranke. Ako Grbin ne sazove tu sjednicu, može je sazvati i tih 7 potpisnika zahtjeva.
SDP, naime, ima poslovnik koji ne dopušta da se iz kluba isključuju čak ni zastupnici koji više nisu članovi stranke, bez da se o tome prvo glasa, a čak 18 od 32 zastupnika moglo bi podržati ekipu Davora Bernardića. Ako se to dogodi, predsjednik Peđa Grbin vjerojatno će morati ponuditi ostavku, no na mnogo ozbiljniji način nego što se to nedavno dogodilo na jednom od stranačkih sastanaka, kad je napustio skup, a onda se ipak vratio i normalno nastavio voditi SDP.
Naravno, Grbin i njegovi suradnici tvrde da isključeni članovi više nikako ne mogu biti dio kluba te će od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića zatražiti da ih on »upiše« kao nezavisne, no oni od svoje akcije sigurno neće odustati.

Čuo sam se s njim i on mi je rekao da je u opoziciji i tako će i ostati. Hrvatska na nacionalnoj, kao i na lokalnoj razini treba natjecanje u kvaliteti upravljanja bez ad hominem fabriciranih sukoba. U tom smislu želimo da svatko pokaže ono najbolje što ima, a onda će se za tri godine vidjeti tko će i u kojim oblicima hrvatskim biračima ponuditi politike budućnosti. Svakom osobno želim da se tako već danas postavi, ali prerano je sada govoriti o političkim pozicijama koje će biti aktualne za dvije do tri godine, rekao nam je Ivica Puljak.


Pad rejtinga


Nažalost, čini se da u SDP-u muku muče ne samo s unutarnjim sukobima, koji bi u rujnu mogli završiti cijepanjem kluba zastupnika u Saboru na dva dijela, nego i s vanjskom percepcijom. Rejting SDP-a je u stalnom padu, i sada socijaldemokrati očajnički traže oslonce za daljnje koalicije u budućnosti, no čini se da postaju sve manje poželjan partner. Nedavno se i HSS u Zagrebačkoj županiji okrenuo HDZ-u, HSU je već ranije u Saboru odlučio podržati Vladu, a sad se vidi da neke posebne suradnje neće biti niti s Centrom. Uostalom, već ranije SDP je zazivao suradnju s Dalijom Orešković iz Centra, u trenutku kad je njoj naglo rastao osobni rejting, ali već tada su dobili odbijenicu te Centar u Rijeci radije bira oporbeni status.