NAKON GODINA PARNIČENJA

Od splitskog škvera konačno naplaćen davni dug: Bivšim radnicima TIBO-a stiže 330 tisuća kuna

Orjana Antešić

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

U pitanju su sredstva koja je stečajna upraviteljica TIBO-a, nakon godina parničenja, uspjela naplatiti od Brodosplita, točnije tamošnjeg Brodogradilišta specijalnih objekata, a uplatit će se na račune osamdesetak bivših radnika.RIJEKA – Dvije godine nakon što je zaključen stečajni postupak nad nekadašnjom Tvornicom industrijske i brodske opreme (TIBO), na posebni depozit »legli« su novci koji će se isplatiti bivšim zaposlenicima ove tvornice. Riječ je o iznosu od blizu 330.000 kuna koji će se raspodijeliti na osamdesetak bivših »tibovaca«, nakon što se odradi diobeno ročište koje je na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano za 20. prosinca.


U pitanju su sredstva koja je stečajna upraviteljica TIBO-a, nakon godina parničenja, uspjela naplatiti od Brodosplita, točnije tamošnjeg Brodogradilišta specijalnih objekata. To je drugi put da je nekadašnji TIBO uspio doći do svojih potraživanja koja je dužio prema društvima iz Brodosplit grupe, a što je drugu stranu dodatno koštalo oko 1,2 milijuna kuna na račun obračunatih kamata i drugih troškova, iščitava se iz izvješća koje je za riječki Trgovački sud pripremila i podnijela stečajna upraviteljica stečajne mase TIBO-a Višnja Rosenberg Volarić.


Prisilna naplata


Lani je tako od Brodograđevne industrije Split d.d., nakon što je Visoki trgovački sud odbio žalbu i potvrdio presudu Trgovačkog suda u Splitu još iz 2015. godine, ovrhom naplaćeno 2,7 milijuna kuna, od čega se 1,58 milijuna kuna odnosilo na glavnicu, dok su ostatak činile kamate i ostali troškovi postupka.
Do kraja je sada istjeran i postupak koji se vodio za naplatu 218.000 kuna od Brodosplitovog Brodogradilišta specijalnih objekata. Radilo o sanitarnim kabinama, njih sedam, koje su prema Splitu otišle još 2014. godine. I u ovom je slučaju Trgovački sud u Splitu 2016. godine presudio u korist TIBO-a, nad kojim je baš nekako u to vrijeme otvoren stečaj. Od strane BSO-a uložena je žalba koju je Visoki trgovački sud odbio kao neosnovanu koncem prošle godine, a sve je opet završilo tako da je nakon pravomoćnosti presude stečajna upraviteljica pokrenula postupak prisilne naplate. Ukupno je uime tog starog duga od splitskog BSO-a naplaćeno nešto malo više od 396.000 kuna.


Od tisuću do pet tisuća kuna

Matematičkim izračunom to znači da bi se svakom pojedinom vjerovniku namirilo oko 4 posto od njegovih preostalih potraživanja. To u praksi znači da bivši »tibovci« u prosjeku mogu očekivati iznose koji se kreću od tisuću, pa do nešto malo iznad pet tisuća kuna, ovisno o visini pojedinačnih tražbina.

Nakon što se odbiju troškovi stečajnog postupka, među kojima je i nagrada stečajnoj upraviteljici prema važećoj Vladinoj uredbi, prema prijedlogu diobe koji je dostavljen sudu, radnicima i Agenciji za osiguranje radničkih tražbina (AORT-u), kao vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda, isplatilo bi se ukupno 328.665 kuna.
U stečajnom postupku bivšim se radnicima TIBO-a dosad uspjelo namiriti oko 65 posto njihovih potraživanja na račun neisplaćenih plaća i ostalih davanja. U trenutku otvaranja stečaja te su radničke tražbine iznosile oko 17 milijuna kuna, dok su vjerovnici drugog višeg isplatnog reda potraživali još dodatnih tridesetak milijuna kuna.


Vrijedne nekretnine


Najveću vrijednost TIBO-a predstavljale su nekretnine, čak 43.000 četvornih metara zemljišta s pripadajućim pogonima, halama i skladištima u Matuljima. Premda je njihova tržišna vrijednost bila procijenjena na 30 milijuna kuna, cijeli se taj nekretninski kompleks prodao tek na trećoj dražbi, i to za iznos od 10 milijuna kuna. Bilo je to u ožujku 2019. godine. Većina tog iznosa otišla je za namirenje razlučnog vjerovnika, Brodogradilišta »3. maj« koji je imao upisanu hipoteku nad zemljištem i zgradama na račun pozajmice iz vremena Uljanik grupe, dobar dio otišao je i na troškove unovčenja tih nekretnina, pa je od te vrijedne imovine stečajnim vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda, odnosno radnicima (pre)ostalo za podijeliti tek oko 1,1 milijun kuna.


U zasebnom paketu bili su se prodali oprema i strojevi TIBO-a, kao i zatečene sirovine i materijal, pa se s te osnove uprihodovalo oko 4 milijuna kuna, dok se dodatnih nekoliko milijuna kuna ostvarilo od naplate TIBO-vih potraživanja, od kojih su zadnje u nizu ovrhe koje su po pravomoćnim presudama provedene prema Brodograđevnoj industriji Split i tamošnjem BSO-u.