PAPINSKA ODLUKA

Kardinala Josipa Bozanića naslijedit će splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša

P. N., Hina

Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Preuzvišeni mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup u miru, imenovan je apostolskim upraviteljem Splitsko-makarske nadbiskupije.



Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj priopćila je u utorak 14. veljače 2023. u podne da je papa Franjo imenovao mons. Dražena Kutlešu zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom, a mons. Želimira Puljića apostolskim upraviteljem Splitsko-makarske nadbiskupije, prenijeli su iz Informativne katoličke agencije (IKA). Priopćenje prenosimo u cijelosti.


Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj ima čast obavijestiti da je sveti otac Franjo imenovao nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije preuzvišenog mons. Dražena Kutlešu, dosadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa.


Također vas obavještavamo da je preuzvišeni mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup u miru, imenovan apostolskim upraviteljem Splitsko-makarske nadbiskupije.




Kutleša, koji je lani u listopadu izabran za novog predsjednika HBK-a na petogodišnji mandat, 73-godišnjeg zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Josipa Bozanića trebao bi naslijediti kad Bozanić navrši 75 godina.


U priopćenju, nadbiskup Kutleša obratio se vjernicima Zagrebačke nadbiskupije kojima je obećao “svoju blizinu i molitvu, napose svim obiteljima, mladima, djeci, bolesnima i nemoćnima, socijalno ugroženima i marginaliziranima”.


“Vas, dragi vjernici Zagrebačke nadbiskupije i cijele Domovine, na početku preuzimanja ove časne službe molim da se pridružite mojoj molitvi da mi Gospodin udijeli snagu, mudrost i ‘pronicavo srce da može … razlikovati dobro od zla’ (1Kr 3,9), da vođen Duhom Svetim, što bolje mogu vršiti službu koju mi je povjerio”, rekao je Kutleša.


Zamolio je i sve one koji vrše odgovorne službe na društvenom, ekonomskom i političkom polju, kao i sve ljude dobre volje, za suradnju i otvorenost u skrbi za opće dobro da zajedno, uključujući jedni druge, objektivno procjenjuju situacije i donose najmudrije odluke.


Također, Kutleša je zahvalio svim vjernicima Splitsko-makarske nadbiskupije na otvorenosti s kojom su ga primili, kao i svim suradnicima.