RADNA MJESTA

Objavljeni podaci o nezaposlenosti u EU-u: Grčka i Španjolska su po jednom važnom kriteriju uvjerljivo najgori

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Bez posla je u Hrvatskoj, prema Eurostatovim podacima, u kolovozu bilo 115 tisuća građana, tisuću manje nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji kolovoz broj im je smanjen za 18 tisuća.LUXEMBOURG – Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji, eurozoni i Hrvatskoj u kolovozu je ostala nepromijenjena u odnosu na srpanj, pokazalo je u petak izvješće Eurostata.


Na razini EU-a stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila je u kolovozu 6,0 posto, kao i u srpnju, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.


U eurozoni se zadržala na 6,6 posto, pokazuju tablice Eurostata.
Usporedbe radi, u prošlogodišnjem kolovozu u EU je dosezala 6,8 posto a u eurozoni 7,5 posto.


Eurostat procjenjuje da je bez posla u EU u kolovozu bilo približno 12,92 milijuna građana, od čega njih gotovo 10,97 milijuna u eurozoni. Na mjesečnoj razini broj nezaposlenih u EU smanjen je za 52 tisuće, a u eurozoni za 30 tisuća.


U usporedbi s kolovozom lani manji je za oko 1,68 milijuna u EU, te za gotovo 1,36 milijuna u eurozoni.


Hrvatska i dalje uz Latviju


Španjolska i Grčka još uvijek jedine bilježe dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, koja je u kolovozu iznosila 12,4 odnosno 12,2 posto.


U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u kolovozu iznosila 6,4 posto, kao i u srpnju, prema Eurostatovim podacima. U kolovozu lani dosezala je 7,3 posto.


Bez posla je u Hrvatskoj, prema Eurostatovim podacima, u kolovozu bilo 115 tisuća građana, tisuću manje nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji kolovoz broj im je smanjen za 18 tisuća.


Najbliža Hrvatskoj i u kolovozu je bila Latvija, s također nepromijenjenom stopom nezaposlenosti, od 6,5 posto.


Najniže su stope i u kolovozu imale Češka, od 2,4 posto, Poljska, od 2,6 posto, te Malta i Njemačka, gdje je dosezala 2,9 odnosno tri posto.


Stagnacija i među mladima


Stopa nezaposlenosti među građanima u dobi do 25 godina u kolovozu je ostala nepromijenjena u u odnosu na srpanj, na 13,8 posto, a u eurozoni je kliznula 0,1 postotni bod, na 13,9 posto.


U kolovozu lani iznosila je 15,9 posto u oba područja, pokazuju tablice Eurostata.


U EU je u kolovozu bez posla bilo 2,614 milijuna mladih, od čega 2,136 milijuna u eurozoni.


U usporedbi s istim mjesecom lani broj im je smanjen za 293 tisuće u EU i za 234 tisuće u eurozoni.


Sumorno u Grčkoj i Španjolskoj


Najveću stopu nezaposlenosti među mladima i u kolovozu su bilježile Grčka i Španjolska, od 28,6 odnosno 26,6 posto. Slijede Estonija i Italija sa stopama od 24,6 odnosno 21,2 posto.


Blizu je i Švedska, sa stopom nezaposlenosti među mladima od 19,9 posto


Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, u kolovozu je ponovo najnižu stopu nezaposlenosti mladih imala Njemačka, od 5,7 posto. Najbliža joj je ostala Češka, gdje je iznosila 7,9 posto.


Hrvatska, Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija nisu obvezne dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti, već ih dostavljaju na kvartalnoj razini.


U drugom tromjesečju Hrvatska je bilježila stopu nezaposlenosti mladih od 15,6 posto, uz 23 tisuće mladih bez posla, kao što je Eurostat objavio i u prethodnom izvješću.