TRANSPARENCY INTERNATIONAL

Objavljen Indeks percepcije korupcije za 2023. – Hrvatskoj 50 bodova i 57. mjesto, na začelju EU-a

P. N.

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

U odnosu na države u okruženju Slovenija, Srbija i Kosovo imaju isti rezultat kao i protekle 2022. godineNa ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2023. godinu Hrvatska je na 57. mjestu s 50 bodova. To su isti rezultati kao i za 2022. godinu.


Prema Indeksu percepcije korupcije, istraživanju Transparency Internationala iz Berlina, najtransparentnije države u 2023. godini su Danska s 90, Finska s 87,te Novi Zeland s 85 bodova. Najkorumpiranije države su Sirija, Venezuela i Somalia.


Hrvatska se nalazi na začelju Europske unije, a osim nas lošije su Grčka s 49, Rumunjska s 46, Bugarska s 45 i Mađarska s 42 boda. Prosjek članica Europske unije je 64, tako da Hrvatska zaostaje za 14 bodova.
U odnosu na države u okruženju Slovenija, Srbija i Kosovo imaju isti rezultat kao i protekle 2022. godine, a Bosna i Hercegovina, te Crna Gora imaju rast od 1bod.


Slovenija ima 56 bodova, Hrvatska 50, Crna Gora 46, Kosovo 41, Srbija 36, a Bosna i Hercegovina 35 bodova.


Hrvatska je zabilježila rezultat kao i prethodne godine, a na globalnoj karti ima isti broj bodova kao i Malezija.


„ Indeks percepcije korupcije je najcitiranije globalno istraživanje o poziciji pojedine države koje mjeri dojam. Borba protiv korupcije podrazumijeva vladavinu prava, te čvste, neovisne i učinkovite institucije. Dugotrani postupci u razotkrivanju, procesuiranju i kažnjavanju korumpiranih zaustavljaju borbu protiv korupcije.


Borba protiv korupcije je borba za Hrvatsku u kojoj će se od vlastitog rada pošteno i mirno živjeti. U kojoj nositelji vlasti neće zloupotrijebiti svoju poziciju kako bi uništili prevenciju i integritet neovisnih tijela u borbi protiv korupcije, ali isto tako koji u ovoj izbornoj godini tu borbu neće koristiti isključivo za političke obračune kako bi došli na vlast ili ju očuvali„istaknula je  Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.