Tanja Erichsen

Objavila da se u Danskoj više neće cijepiti AstraZenecom, pa se srušila u nesvijest

Portal Novi list

Foto Screenshot Twitter

Foto Screenshot Twitter

Rizik od poremećaja zgrušavanja je nizak, ali i dalje previsok da bi se nastavilo s cijepljenjem kako je planirano, objavila je Tanja Erichsen prije nego se onesvijestilaŠefica danske agencije za lijekove Tanja Erichsen onesvijestila se tijekom press konferencije na kojoj je objavljeno da Danska do daljnjega prestaje cijepiti cjepivom AstraZenece.


“Danska je prva zemlja Europske unije koja je trajno prekinula cijepljenje AstraZenecom. Rizik od poremećaja zgrušavanja je nizak, ali i dalje previsok da bi se nastavilo s cijepljenjem kako je planirano”, rekla je Erichsen.


Potom se onesvijestila. Odmah je reagirao Søren Brostrøm, direktor danske zdravstvene uprave, koji je Erichsen postavio u bočni položaj. Konferencija za medije je prekinuta, u pomoć su priskočili i novinari.Pomogli su iznijeti onesviještenu Erichsen do hitne, koja ju je prevezla u bolnicu. Kasnije je objavljeno da je Erichsen došla k svijesti, a još uvijek će ju zadržati u bolnici.


Danska je prva u Europi koja je u potpunosti prestala cijepiti stanovništvom cjepivom AstraZenece. Razlog je u mogućoj uzročno-posljedičnoj vezi između ovog cjepiva i stvaranja krvnih ugrušaka.


Ova odluka zasigurno nije bila laka. Danski mediji objavili su da će zbog ove odluke cijeli program cijepljenja u Danskoj kasniti tjednima.