COP26

Barack Obama poslao poruku sa samita o klimi: “Budite ljutiti, drago mi je što u svijetu ima puno Greta”

Hina

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Premda je bilo "napretka" nakon Pariškog sporazuma iz 2015., "nismo učinili dosta u ovoj krizi i morat ćemo činiti više", istaknuo je.GLASGOW – Većini zemalja nedostaje “ambicije” za provedbu Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, izrazio je u ponedjeljak žaljenje bivši američki predsjednik Barack Obama, pozivajući da se “čini više” i pohvalivši “ljutnju” mladih zbog klimatske krize.


“Većina zemalja nije bila tako ambiciozna kao što je trebala biti”, rekao je Obama koji je bio pozvan da govori na COP26 u Glasgowu, gdje je dočekan s ovacijama.


Premda je bilo “napretka” nakon Pariškog sporazuma iz 2015., “nismo učinili dosta u ovoj krizi i morat ćemo činiti više”, istaknuo je. “Daleko smo od onoga gdje bismo trebali biti”.
Poput sadašnjeg predsjednika Joea Bidena, izrazio je žaljenje zbog nedolaska kineskog i ruskog predsjednika na konferenciju, ocijenivši da “ako ima išta što bi trebalo nadići naše razlike, onda su to klimatske promjene”.


Ujedno je odao priznanje prosvjednom pokretu mladih za klimu i njegovoj predvodnici Greti Thunberg, izrazivši zadovoljstvo “zbog toga što u svijetu ima puno Greta”.


“Budite ljutiti, budite nezadovoljni, ali tu ljutnju i nezadovoljstvo usmjeravajte i činite sve veći pritisak kako biste postizali sve više, jer to je potrebno”, rekao je obraćajući se mladima.


Pozvao je mlade da “izlaze na izbore kao da im život o tome ovisi”, premda na politiku gledaju s “podsmijehom”, da “čine pritisak na kompanije” i nastoje “pridobiti one koji se s njima ne slažu ili su nezainteresirani”.


“Ne možemo si dopustiti da padnemo u beznađe”, rekao je.