Ćorićev potpis

O “tajnom memorandumu” oglasili se Ina i Janaf: “Riječka rafinerija sad prerađuje 20% više nafte”

Portal Novi list

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Nafta s hrvatskih polja se prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka u skladu s logističkim mogućnostima, a dio se prodaje po tržišnim cijenama, ističu u IniNacional piše da je došao do tajnog memoranduma Ine i Janafa, koji dopušta izvoz hrvatske nafte Mađarima. Samo od početka ove godine iz Siska je u Mađarsku, umjesto u Rijeku prebačeno 247 tisuća tona nafte, piše Nacional.


Sve je, tvrde, potpisao ministar Tomislav Ćorić. U Nacionalu smatraju da ovaj memorandum potkopava nacionalne interese te da je njime nastavljena agenda zbog koje je Karamarko morao napustiti politiku, a Sanader završio u zatvoru.


U ime Ine memorandum su potpisali predsjednik Uprave Sandro Fasimon i član Uprave Niko Dalić, suprug bivše ministrice Martine Dalić, a u ime JANAF-a potpisao je predsjednik Uprave Dragan Kovačević.


Ina: Memorandum nije obvezujući dokument
O svemu su se oglasili iz Ine. Poslali su priopćenje, koje prenosimo u cijelosti:


“Memorandum o razumijevanju između Ine i JANAF-a je neobvezujući dokument te je potpisan 21. kolovoza 2018. godine s ciljem stvaranja pretpostavki za donošenje poslovnih odluka koje osiguravaju veću profitabilnost i održivost rafinerijskog poslovanja Ine, a time i cijele kompanije.


INA je krajem 2018. godine započela s programom INA R&M Novi smjer 2023., koji podrazumijeva koncentraciju prerade nafte u Rafineriji nafte Rijeka te transformaciju lokacije u Sisku u industrijski centar.


Cilj programa je pretvoriti gubitak od u prosjeku milijardu kuna godišnje u dobit te održati sigurnu i neprekinutu proizvodnji nafte i stabilni rad.


Kako bi ostvarila tehničke preduvjete za ovaj strateški projekt, INA je prethodno donijela poslovnu odluku o potpisivanju Memoranduma o razumijevanju s JANAF-om koji podrazumijeva uspostavljanje bolje optimizacije transporta nafte između JANAF-ovog Terminala Sisak i Rafinerije nafte Sisak.


Također, osigurana je i bolja optimizacija raspoloživih skladišnih prostora i fleksibilnost Ininog Istraživanja i proizvodnje nafte i plina.Riječka rafinerija prerađuje 20% više nafte


Izgradnja dvosmjernog toka između JANAF- ovog Terminala Sisak i Rafinerije nafte Sisak realizirana je u posljednjem kvartalu 2019. čime je Ini omogućena prodaja nafte na tržištu po tržišnoj cijeni i ostvarivanje veće ekonomske vrijednosti za naš proizvod.


Nafta s hrvatskih polja se prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka u skladu s logističkim mogućnostima, a dio se prodaje po tržišnim cijenama.


Posljedično, riječka rafinerija prerađuje na učinkovitiji način 20% veće količine nafte u odnosu na ranije i one su dovoljne za pokrivanje potreba hrvatskog tržišta.


Posljedično, to donosi veću profitabilnost te kompaniji osigurava sredstva za financiranje projekata koji će pridonijeti održivom poslovnom modelu, što uključuje i ulaganje od oko 4 milijarde kuna u izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji.


Podsjećamo, program INA R&M Novi smjer 2023. također uključuje i izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka s ukupnim kapacitetom rafinerije od 4,5 milijuna tona godišnje, što pokriva potražnju na hrvatskom tržištu i izvoz.Ina zadovoljava svu potražnju u Hrvatskoj


Naime, potražnja hrvatskog tržišta iznosi 2,7 milijuna tona godišnje. Trenutačno, INA prerađuje otprilike 4 milijuna tona godišnje, od čega 1,9 milijuna tona prodamo na domaćem tržištu. Dakle, INA ne samo da zadovoljava potražnju na hrvatskom tržištu, već i izvozi na druga tržišta.


Uz izgradnju dvosmjernog toka u Sisku, Memorandum podrazumijeva i postavljanje odušne stanice u Rafineriji nafte Rijeka koja je u izgradnji te će služiti kao dodatna mjera zaštite okoliša i sigurnosti u radu podmorskog naftovoda Omišalj – Urinj.


Također, INA kao članica MOL Grupe ulaže maksimalne napore da poveća količine transportirane sirove nafte od JANAF-ovog terminala Omišalj prema Mađarskoj i Slovačkoj, što će imati pozitivan utjecaj na JANAF i državni proračun”, stoji u priopćenju Ine.


Janaf: Postižemo rekordne rezultate


O ovoj se situaciji oglasila i Uprava Janafa. Prenosimo i njihovu reakciju:


“Uprava JANAF-a d.d. planira i poduzima poslovne aktivnosti koje za rezultat imaju podizanjem prihoda i dobiti Društva te smanjivanje i kontroliranje rashoda.


Stoga Društvo posljednjih godina bilježi konstantni rast i postiže rekordne poslovne rezultate te je jedno od najboljih i najstabilnijih hrvatskih gospodarskih subjekata.Isto tako, Uprava u svome radu nije donijela niti jednu odluka koja bi na bilo koji način ugrozila poslovanje Društva te samim time narušila dobro poslovanje JANAF-a.


Diverzificirajući posljednjih godina svoje poslovanje razvojem djelatnosti skladištenja nafte i naftnih derivata privučeni su novi poslovni partneri te se JANAF pozicionirao kao nezaobilazni faktor u naftnom biznisu u ovom dijelu Europe.


Usporedno s povećanjem prihoda od skladištenja, došlo je i do povećanja prihoda i od transporta nafte za postojeće i nove korisnike.


Isto tako, pokrenuti su i veliki investicijski ciklusi koji povećavaju sigurnosti opskrbe naftom i naftnim derivatima, prihod i dobit za JANAF i sve tvrtke, koje su poslovno vezane uz izgradnju projekata, izvoz usluga transporta i skladištenja, proračunske prihode lokalnim zajednicama i državi te direktno i indirektno utječu na povećanje zaposlenosti.


Stoga ove činjenice idu u prilog tome kako Uprava JANAF-a donosi poslovne odluke koje imaju za cilj pridonositi rastu i razvoju Društva i hrvatskog gospodarstva te stabilnosti opskrbe nafte i naftnih derivata članica Europske unije, kao i zemalja u okruženju”, navodi Uprava Janafa.