(NE)SLOBODA KRETANJA

NOVO NORMALNO Europska komisija traži da se covid-putovnice koriste sve dok ne bude proglašen kraj pandemije

Hina

Reuters

Reuters

Tzv. covid-putovnica bit će dokaz da je osoba cijepljena protiv covida-19, da je dobila negativan rezultat testa ili da je preboljela tu bolest.  Reynders je rekao da bi se te potvrde mogle koristiti i za ukrcavanje u zrakoplov.BRUXELLES – Digitalne zelene potvrde, tzv. covid-putovnice koristit će se sve dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne proglasi kraj pandemije covida-19, a moći će ih koristiti i zrakoplovne tvrtke za ukrcavanje putnika na let, izjavio je u utorak povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders.


“Želimo osigurati da građani i države članice imaju alat koji će davati određeno povjerenje, na koji će se nadležne vlasti moći osloniti za olakšavanje slobode kretanja osoba”, rekao je Reynders u Odboru za građanske slobode Europskom parlamenta, kojem je predstavio prijedlog Komisije o uvođenju covid-putovnice.


Reynders je članovima odbora predstavio prijedlog koji je Komisija objavila sredinom prošlog mjeseca. Digitalne zelene potvrde trebale bi olakšati sigurno slobodno kretanje ljudi unutar EU tijekom pandemije covida-19.
Tzv. covid-putovnica bit će dokaz da je osoba cijepljena protiv covida-19, da je dobila negativan rezultat testa ili da je preboljela tu bolest.


Reynders je rekao da bi se te potvrde mogle koristiti i za ukrcavanje u zrakoplov. Mnoge kompanije sada traže negativan test za ulazak u zrakoplov.


Povjerenik je rekao kako je cilj da se te potvrde počnu koristiti prije kraja lipnja. Europski parlament trebao bi o toj uredbi glasati na svojoj plenarnoj sjednici od 7. do 10. lipnja.