NATO ČLANICE

Novi pakt: Baltičke države šalju Ukrajini rakete i drugo naoružanje za slučaj ruskog napada

Hina

Reuters

Reuters

Američki State Department dopustio je Litvi, Latviji i Estoniji da pošalju američke rakete i drugo oružje Ukrajini, rekla su u srijedu tri izvora upoznata s odlukom, dok je američki predsjednik Joe Biden predvidio da će Rusija krenuti na Ukrajinu.VILNIUS – Članice NATO-a Estonija, Latvija i Litva opskrbit će Ukrajinu protuoklopnim i protuzrakoplovnim raketama američke proizvodnje, izjavili su njihovi ministri obrana u zajedničkom priopćenju u petak navečer.


“Estonija, Latvija i Litva i njihovi saveznici zajedno brzo rade na predaji sigurnosne pomoći Ukrajini”, stoji u priopćenju.


Estonija će poslati protuoklopne rakete Javelin, a Latvija i Litva protuzrakoplovne rakete Stinger.
Američki State Department dopustio je Litvi, Latviji i Estoniji da pošalju američke rakete i drugo oružje Ukrajini, rekla su u srijedu tri izvora upoznata s odlukom, dok je američki predsjednik Joe Biden predvidio da će Rusija krenuti na Ukrajinu.


Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu na koju je izvršila invaziju 2014. i anektirala Krim.


Rusija to poriče, ali navodi da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtjevi, među kojima i obećanje da se Ukrajina nikada neće moći pridružiti NATO-u.


Češka ministrica obrane predložit će slanje streljiva Ukrajini


Češka ministrica obrane Jana Černochova predložit će vladi sljedeći tjedan slanje pošiljke topničkog streljiva Ukrajini u vrijeme dok se strahuje da Rusija možda priprema invaziju.


Zapadne države strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu na koju je izvršila invaziju 2014. i anektirala Krim.


Černochova je rekla da je Češka odabrala streljivo kalibra 152 milimetra s popisa zaliha koje je zatražila vlada u Kijevu.


“To bi bila donacija, rješavamo proceduru kako bi se to moglo obaviti što je prije moguće. Jasno poručujemo Ukrajini da smo uz nju”, rekla je ona nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Janom Lipavskyjem oko tog pitanja.


Černochova je rekla da će daljnji detalji o pošiljci biti objavljeni nakon što vlada razmotri taj prijedlog sljedeće srijede.


Lipavsky je rekao da je Češka spremna za “najgori scenarij” u situaciji uzrokovanoj ruskom “taktikom ucjene koja prijeti invazijom na Ukrajinu”.


Rusija poriče da planira napad, ali navodi da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtjevi.


Unatoč intenzivnoj diplomaciji s Rusijom, Sjedinjene Države i njihovi NATO saveznici kažu da ne mogu razmotriti zahtjeve Moskve za sigurnosnim jamstvima dok gomila vojnike u blizini granice svog susjeda i održava vojne vježbe u Bjelorusiji.