HZJZ

Nova pravila: Svi kontakti zaraženih omikronom moraju u 14-dnevnu karantenu, neovisno o cijepljenju

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Hrvatski zavod za javno zdravstvo sinoć je potvrdio i treći slučaj omikron varijante koronavirusa u Hrvatskoj.ZAGREB – Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u utorak da svi kontakti zaraženih omikron varijantom koronavirusa idu u 14-dnevnu karantenu, neovisno o cjepnom statusu i preboljenju.


“Ako je izvor zaražen omikron varijantom ili postoji epidemiološka sumnja da se radi o omikron varijanti, svi kontakti, neovisno o cjepnom statusu i preboljenju, podložni su karanteni u trajanju od 14 dana te se trebaju testirati PCR testom na početku karantene i zadnji dan karantene”, stoji u revidiranim preporukama HZJZ-a.


“Ako se u postavljene sumnje sekvenciranjem isključi omikron varijanta, 14-dnevna karantena se prekida, a s kontaktima se dalje postupa kao kod izloženosti udomaćenim varijantama virusa”, dodaje se.
Izmijenjene su i preporuke za izuzeće od testiranja u dijelu koji se odnosi na zdravstvene ustanove i domove za starije i nemoće osobe – mjere za zdravstvene djelatnike su dodatno opisane u Odluci stožera civilne zaštite i zasebnim uputama HZJZ-a.


Hrvatski zavod za javno zdravstvo sinoć je potvrdio i treći slučaj omikron varijante koronavirusa u Hrvatskoj.