TRLJAJU RUKE

Njemački BioNTech od cjepiva će ove godine zaraditi 12,4 milijardi eura

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ponovili su da će im izlazni kapacitet cjepiva do kraja godine dosegnuti tri milijarde doza, te premašiti tri milijarde u 2022. godini.FRANKFURT – Njemački proizvođač cjepiva protiv Covida-19 BioNTech izvijestio je u ponedjeljak da ove godine s američkim Pfizerom mora isporučiti 1,8 milijardi doza cjepiva protiv covida 19, što bi mu trebalo donijeti prihod od 12,4 milijarde eura.


Kompanija je izvijestila da je prvo tromjesečje zaključila s prihodom nešto većim od dvije milijarde eura, uglavnom zahvaljujući narudžbama cjepiva protiv covida-19, proizvedenog u suradnji s Pfizerom.


U prvom prošlogodišnjem tromjesečju prihod mu je iznosio 27,7 milijuna eura.
Neto dobit dosegnula je u prva tri ovogodišnja mjeseca 1,13 milijardi eura dok je isto prošlogodišnje razdoblje zaključeno s neto gubitkom od 53,4 milijuna eura.


Troškovi istraživanja i razvoja više su nego utrostručeni, na 216,2 milijuna eura.


„BioNTech je nastavio isporučivati naše cjepivo protiv covida-19 širom svijeta, u više od 90 zemalja i teritorija. Kontinuiranim inovacijama proširujemo pristup novim populacijskim skupinama i zemljopisnim područjima i rješavamo pojavu novih sojeva”, rekao je direktor Ugur Sahin.


Do 6. svibnja BioNTech i Pfizer isporučili su približno 450 milijuna doza u 91 zemlju i teritorij, a do danas potpisali su ugovore o isporuci približno 1,8 milijardi doza u ovoj godini, za 400 milijuna više nego što su bili najavili u ožujku.


Sada očekuju da će ove godine prodajom cjepiva ostvariti prihod od 12,4 milijarde eura, za 2,6 milijarde eura veći no što su do sada predviđali.


Ponovili su da će im izlazni kapacitet cjepiva do kraja godine dosegnuti tri milijarde doza, te premašiti tri milijarde u 2022. godini.


Pfizer je prošli tjedan priopćio da zajedno žele iduće godine proizvesti čak četiri milijarde doza, uglavnom za zemlje s niskim i srednjim prihodima.


BioNTech je danas najavio i da planira graditi novu tvornicu u Singapuru koja bi od 2023. godine trebala proizvoditi nekoliko stotina milijuna doza mRNA cjepiva godišnje.


Kineski partner Fosun Pharma izvijestio je u nedjelju da će u okviru zajedničkog projekta osigurati tvornicu godišnjeg kapaciteta do milijardu doza cjepiva protiv covida-19.


Najava se nadovezala s ugovor s Europskom unijom o isporuci do 1,8 milijardi doza cjepiva protiv covida 19 u razdoblju 2021. do 2023., uključujući docjepljivanje, donacije i preprodaju doza, primjećuje Reuters.