NOVI PRISTUP

Njemačka opet dozvolila cijepljenje AstraZenecom za sve, uskoro će cjepivo ponuditi i djeci

Hina

Reuters

ReutersBERLIN – Njemačka će dopustiti cijepljenje AstraZenecom za odrasle svih dobi te cilja djeci između 12 i 18 godina starosti ponuditi cjepivo do kraja kolovoza, objavio je u četvrtak ministar zdravstva Jens Spahn.


Šesnaest ministara zdravlja njemačkih saveznih država sa Spahnom su dogovorile povlačenje ranije odluke o ograničenju cijepljenja cjepivom AstraZenece na starije od 60 godina, prenosi agencija Reuters.


Spahn je najavio i da će trenutni razmak između dvije doze cjepiva, dug 12 tjedana, biti skraćen.
„Obje te mjere služe ubrzavanju naše kampanje cijepljenja“, kazao je njemački ministar.


Prvotne nestašice cjepiva i birokratske zavrzlame dovele su do toga da je Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, kasnila sa svojim procjepljivanjem.


Nova odluka, već usvojena u nekoliko njemačkih saveznih država, bit će na dobrovoljnoj bazi, a obiteljski liječnici mogu odlučiti kako će davati cjepivo, rekao je Spahn.


Nekoliko desetaka država u ožujku je pauziralo davanje cjepiva AstraZenece ili ga ograničilo na starije građane nakon izvještaja o vrlo rijetkim, no ozbiljnim slučajevima zgrušavanja krvi.


Nekoliko njih nastavilo je djelomično ili u potpunosti ponovno koristiti to cjepivo britansko-švedske tvrtke nakon što su regulatori objavili da su njegove dobrobiti puno veće od rizika.


Spahn je u četvrtak najavio da Njemačka do kraja kolovoza planira djeci između 12 i 18 godina starosti ponuditi cjepivo ako Europska agencija za lijekove odobri cjepivo Pfizera i BioNTecha za tu dobnu skupinu.


Dosad je barem jednom dozom cijepljeno oko 30,6 posto od ukupno 83 milijuna stanovnika Njemačke, a 8,6 posto je potpuno cijepljeno, pokazuju podaci instituta Robert Koch.


Njemačka će nadolazeći vikend ublažiti mjere za one koji su u potpunosti cijepljeni ili one koji su se oporavili od covida-19. Za njih primjerice neće vrijediti policijski sat.