NOVA KORONA PRAVILA

Nizozemci otvaraju javne kuće: Seksualni radnici tvrde da su diskriminirani, frizeri su uredno radili

Hina

Reuters

ReutersAMSTERDAM – Seksualni radnici vraćaju se na posao ovaj tjedan s padom broja zaraženih od covida-19, objavio je u ponedjeljak ministar zdravstva Hugo de Jonge.


Od srijede se otvaraju zoološki vrtovi, fitnes centri i bazeni pošto je procjepljivanje stanovništva ublažilo pritisak na bolnice, najavio je ministar.


Prostitucija je legalna u Nizozemskoj no vlasti su je zabranile od sredine prosinca kada su uvele ograničenja radi suzbijanja pandemije koronavirusa.
Seksualni radnici prosvjedovali su u Amsterdamu u ožujku tvrdeći da su diskriminirani jer su vlasti dopustile otvaranje drugih uslužnih djelatnosti u kojima se također ostvaruju “kontakti” s klijentima kao što su frizerski i saloni za masažu.


Tijekom zatvaranja, vlada je ponudila ograničenu financijsku pomoć seksualnim radnicima koji imaju valjan ugovor o radu i mogu dokazati da su zbog pandemije izgubili najmanje 20 posto prihoda.


De Jonge je rekao da je stopa procijepljenosti sada na točki u kojoj vlada može nastaviti popuštati mjere.


Knjižnice se otvaraju u četvrtak, a ponovno otvaranje muzeja i drugih djelatnosti u zatvorenom poput restorana očekuje se u iduća tri tjedna.


“Još moramo biti na oprezu”, rekao je De Jonge istaknuvši da je “doprinos cijepljenja velik. No još nije gotovo”.


U svibnju je stopa infekcije u Nizozemskoj pala za više od četvrtine pošto je najveću razinu dosegnula u travnju.


Broj hospitalizacija oboljelih od covida-19 pao je za više od 10 posto prošli tjedan, a novi prijemi u bolnicu za više od 20 posto.


Od početka pandemije potvrđeno je 1,6 milijuna zaraženih u zemlji od 17 milijuna ljudi, a umrlih je više od 20.000.