#ZaZeleniSvakiDan

Ministar Ćorić promovirao vrećice za višekratno korištenje: Svi moramo odustati od jednokratne plastike

Orjana Antešić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Imajmo na umu da je jednokratna plastika jedan od najvećih onečišćivača našeg mora, pa i zbog toga želimo da Hrvatska bude jedna od zemalja koje će najprije izaći iz korištenja jednokratne plastike, istaknuo je Ćorić.RIJEKA – Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić jučer je na glavnoj riječkoj tržnici sudjelovao u akciji #ZaZeleniSvakiDan, koja govori i ima za cilj da svatko, promjenom svakodnevnih navika, može učiniti pozitivne korake prema smanjenju štetnog utjecaja na klimu, okoliš i prirodu.
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja provodi od travnja ove godine, a prva promocija smanjenja jednokratne plastike, kao i kupovine svježih lokalnih proizvoda održana je na Dan planeta Zemlje na tržnici u Zagrebu.

Ministru se u obilasku pridružila i zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan koja je tom prilikom istaknula kako Grad Rijeka već dugi niz godina radi na projektima koji doprinose njegovom održivom razvoju. Kako bi se što manje koristile plastične vrećice ministar je Riječanima na tržnici dijelio i vrećice koje je mogu koristiti više puta.


Ministar Ćorić poručio je da se akcijom ukazuje na potrebu da svi promišljaju budućnost na ispravan način.


– To je ponajprije odustajanje od korištenja jednokratnih plastičnih vrećica. Imajmo na umu da je jednokratna plastika jedan od najvećih onečišćivača našeg mora, pa i zbog toga želimo da Hrvatska bude jedna od zemalja koje će najprije izaći iz korištenja jednokratne plastike, istaknuo je Ćorić.


Foto Marko Gracin
Na pitanje o mogućim poskupljenjima zbog smanjenja korištenja plastične ambalaže, ministar je podsjetio da je od 1. srpnja uveden depozitni sustav na mlijeko.


– Naši građani će bocu mlijeka plaćati 50 i nešto lipa više, ali će im 50 lipa biti vraćeno kada tu bocu vrate kroz depozitni sustav. Držimo da je to najbolji mogući način da potaknemo očuvanje okoliša jer su milijuni boca proteklih godina završili u prirodi, kazao je Ćorić.


Foto Marko Gracin


Na upit o rastu cijena u Hrvatskoj, najsnažnijem u posljednjih osam godina prema izvješćima Eurostata, ministar Ćorić odgovorio je da bi, prema projekcijama s kojima raspolažu, indeks potrošačkih cijena trebao rasti za oko dva postotna boda.


– To nije značajnija stopa inflacije. Što se tiče poskupljenja hrane odnosno nekih njezinih segmenata, to je dijelom posljedica i klimatskih promjena s kojima smo suočeni. Uslijed tih nevremena i suša, nekih poljoprivrednih proizvoda ima manje i to se najčešće vidi na tržnici, upravo na cijenama. Sama inflacija u Hrvatskoj ove godine neće biti na zabrinjavajućoj razini i bit će značajno manja od stope rasta prosječne plaće, kazao je ministar Ćorić.