Europski statistički ured

Nezaposlenost u Hrvatskoj najniža od početka pandemije. Stopa nezaposlenosti u srpnju je blago pala u cijeloj Europskoj uniji

Hina

Foto D. LOVROVIĆ

Foto D. LOVROVIĆ

Najviše stope nezaposlenosti bilježile su u srpnju Grčka i Španjolska, od 14,6 i 14,3 posto i jedine su među zemljama EU-a imale dvoznamenkaste stope, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.LUXEMBOURG/ZAGREB – Stopa nezaposlenosti EU i eurozoni blago je pala u srpnju, a u Hrvatskoj bila je između tih dvaju prosjeka, kliznuvši na najnižu razinu od početka pandemije, pokazalo je u srijedu izvješće europskog statističkog ureda.


Stopa nezaposlenosti u EU, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), u srpnju je iznosila 6,9 posto, kliznuvši sa 7,1 posto u prethodnom mjesecu, izračunao je Eurostat.


U eurozoni pala je s revidiranih 7,8 posto na 7,6 posto.
Njezina je vrijednost i u EU i u eurozoni u srpnju bila najniža od prošlogodišnjeg svibnja kada su vlade počele uvoditi programe očuvanja radnih mjesta u koronakrizi.


Prema procjenama Eurostata, ukupno je u EU u srpnju bez posla bilo 14,613 milijuna građana, od čega 12,334 milijuna u eurozoni.


U odnosu na lipanj njihov je broj u EU smanjen za 430 tisuća, te za 350 tisuća u eurozoni. U usporedbi sa srpnjem 2020. godine broj nezaposlenih manji je za 1,521 milijun u EU i za 1,336 milijuna u eurozoni.


Hrvatska u društvu Latvije i Litve


Najviše stope nezaposlenosti bilježile su u srpnju Grčka i Španjolska, od 14,6 i 14,3 posto i jedine su među zemljama EU-a imale dvoznamenkaste stope, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.


U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom kliznula je s lipanjskih 7,5 posto na 7,3 posto, najnižu razinu od ožujka prošle godine kada se koronavirus počeo širiti. U veljači 2020., prije pandemije, iznosila je 6,5 posto.


Hrvatska je tako u društvu Latvije i Litve koje su u srpnju bilježile stopu nezaposlenosti od 7,6 odnosno 7,5 posto.


Bez posla je u Hrvatskoj u srpnju prema Eurostatovim podacima bilo 128 tisuća građana, četiri tisuće manje nego u lipnju. U odnosu na prošlogodišnji srpanj njihov je broj smanjen za 26 tisuća.


Najnižu stopu nezaposlenosti u srpnju je imala Češka, od 2,8 posto, a slijedi Nizozemska s 3,1 posto. Najbolje su po tome još stajale Malta i Poljska, sa stopama nezaposlenosti od 3,3 i 3,4 posto, a blizu je i Njemačka, s 3,6 posto.


Smanjena nezaposlenost mladih


U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni u srpnju je bila za 0,7 postotnih bodova niža nego u lipnju, spustivši se na 16,2 odnosno 16,5 posto.


Usporedbe radi, u srpnju 2020. godine iznosila je 18,7 posto u EU, te 19,4 posto u eurozoni.


Bez posla je u EU u srpnju ove godine bilo 2,854 milijuna mladih, od čega 2,339 milijuna u eurozoni.


U usporedbi s lipnjem broj nezaposlenih mladih smanjio se u EU za 151 tisuću i za 140 tisuća u eurozoni.


U usporedbi sa srpnjem lani, pao je za 420 tisuća u Uniji, odnosno za 360 tisuća u zoni primjene zajedničke europske valute.


Grčka i Španjolska na čelu crne liste


Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najvišu je stopu nezaposlenosti mladih u srpnju bilježila Grčka, od 37,6 posto, a prati ju Španjolska, s 35,1 posto. Slijedi Italija, s 27,7 posto.


Najnižu je pak stopu nezaposlenosti građana do 25 godina u srpnju imala Nizozemska, od 7,3 posto, a slijedi Njemačka sa 7,5 posto. Blizu su i Češka i Danska, s osam i 8,2 posto.


Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U razdoblju od travnja do lipnja stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini iznosila je prema revidiranim Eurostatovim podacima 23,2 posto, uz 33 tisuće mladih bez posla, pokazuje izvješće Eurostata.