SAMI ZA MIKROFONOM

Neviđene scene u Saboru: Oporba zbog HRT-a zauzela govornicu, ne žele otići, tvrde da ostaju cijelu noć

P. N.

Oporbeni zastupnici u jednom su trenutku ustali iz saborskih kluba, došli do mjesta gdje sjedi predsjedavajući i zauzeli pozicije.U Hrvatskom saboru traje  burna i dosad neviđena rasprava o izboru za glavnog ravnatelja HRT-a.


Oporbeni zastupnici u jednom su trenutku ustali iz saborskih kluba, došli do mjesta gdje sjedi predsjedavajući i zauzeli pozicije.


Već neko vrijeme su praktično sami za govornicom te se  izmjenjuju za mikrofonom.
Ne žele otići i tvrde da će tu biti cijelu noć.


Traže i poništenje natječaja o izboru Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a.


Sjednica je prekinuta, ali su oporbeni zastupnici još u Saboru. Prijenosa iz Sabora nema jer je prekinuta sjednica i ista se nastavlja ujutro u 9 i 30 sati.


Nino Raspudić je poručio da je “proces izbora ravnatelja protuzakonit, protuposlovnički od samog početka. Vrlo vjerojatno će na Upravni sud ići pritužbe za sam tekst natječaja za izbor glavnog ravnatelja HRT-a. Sam natječaj je protuzakonit. Kandidat Šveb je predao nevaljanu dokumentaciju. Nadzorni odbor ga nije trebao ni prepustiti na saborski Odbor”, rekao je Raspudić.Bojan Glavašević je objavio na Twitteru:


Cijela opozicija iz prosvjeda prema protuzakonitom i kontaminiranom pokusaju HDZa da izabere svog ravnatelja HRTa blokira rad Sabora. Ante Sanader naložio saborskoj straži da nasilno izbaci cijelu opoziciju iz sabornice. HRT prekinuo prijenos sjednice. To je cenzura, napisao je Glavašević.Marija Selak Raspudić je poručila:


“Još snažnija cenzura koja sada prijeti HRT-u, nama se događa sada. Sjednica nije prekinuta, ali je prekinut prijenos sjednice. Kolege, morate se s nama oduprijeti ovoj medijskoj cenzuri. I ovoj u Saboru i onoj na HRT-u”, kazala je Selak Raspudić s govornice.


Zastupnicima se obratio i Domagoj Hajduković.


“Ovo je u maniri Vučića, Orbana i ostalih uzora na koji se kolege iz HDZ-a pozivaju. Ovo je strašno. Dan prije kad ste proglašeni za koruptivnu organizaciju, vi cenzurirate demokraciju i manipulirate procesima. To vam neće proći, zbog hrvatskog naroda koji vas je ovdje birao. Ovo je jedini način na koji oporba može prosvjedovati. Što trebamo napraviti, praviti se mrtvi? Ne dok nas je birao hrvatski narod ovdje”, rekao je Hajduković.“Zašto ovdje stojimo? Štitimo demokraciju. Poništite natječaj, ponovite ga da bude transparentan”, rekla je Anka Mrak Taritaš.


“U medijima se piše da oporbe nema. Oporba je danas tu da zaštiti demokraciju u Hrvata, da zaštiti ovaj sabor od predsjednika i dva vladajuća potpredsjednika. Oni su spremni nastaviti ovu sjednicu sukladno svojim razmišljanjima. Zadatak oporbe je da kažemo da smo mi tu.


Ako treba, tu ćemo biti do sutra. Za nas se uvjeti za raspravu nisu stekli”, rekla je Mrak Taritaš.


Marin Miletić je kazaoe da u 30 godina HRT nikad nije bila slobodna televizija.


“Ja sam sretan i ponosan, čast mi je tu stajati s kolegama iz oporbe i braniti temelje društva. Ako izgubimo poštenje, ako njima pustimo da vladaju koruptivno, što nam ostaje. Ništa. Hrvatska je prelijepa da bi je prepustili. Nećemo se umoriti”, rekao je Marin Miletić.HDZ-ov Ante Sanader želio je nastaviti sjednicu. Ali oporba mu nije nije dopustila pa je on podijelio nekoliko opomena. Na kraju je raspustio sjednicu i najavio nastavak ujutro. No, Mostov Nikola Grmoja pozvao je sve da ne napuštaju sabornicu jer će HDZ-ovci doći i raspravit o amandmanima o HRT-u bez oporbe.


Napominjući kako je to “demokracija na oporbeni način”, potpredsjednik Sabora Ante Sanader rekao je da prekidaju sjednicu koju će nastaviti sutra ujutro izjašnjavanjem o amandmanima. Također, sutra će se sastati i saborski Odbor za za Ustav, Poslovnik i politički sustav kako bi dao odgovor vezano uz zahtjeve oporbe.


Nakon toga Grmoja je pozvao oporbene zastupnike da ne napuštaju Sabor jer su svi HDZ-ovi zastupnici u sabornici te će sjednicu, smatra, nastaviti tijekom noći.