PORUKE IZ SAD-A

“Ne vidimo ruske poteze prema upotrebi nuklearnog oružja”: Biden tvrdi da će NATO braniti svaki centimetar svog teritorija

Hina

Joe Biden / Reuters

Joe Biden / Reuters

"Amerika i njezini saveznici su potpuno spremni braniti svaki centimetar NATO-ova teritorija", rekao je. "Gospodine Putin, dobro čujte što vam kažem: svaki centimetar".WASHINGTON – Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da se Sjedinjene Države i njihovi saveznici neće dati “zastrašiti” od ruskog predsjednika Vladimira Putina, obećavši da će NATO braniti “svaki centimetar” svog teritorija.


“Amerika i njezini saveznici neće se dati zastrašiti”, a Vladimir Putin “nas neće prestrašiti”, rekao je u govoru u Bijeloj kući.


Joe Biden se zatim izravno obratio ruskom predsjedniku i uperivši prst u kameru upozorio ga da ne napada NATO-ov teritorij.
“Amerika i njezini saveznici su potpuno spremni braniti svaki centimetar NATO-ova teritorija”, rekao je.


“Gospodine Putin, dobro čujte što vam kažem: svaki centimetar”.


Američki predsjednik se obratio nedugo pošto je Putin službeno proglasio aneksiju četiriju ukrajinskih oblasti i na svečanom koncertu na Crvenom trgu u Moskvi obećao da će Rusija pobijediti u sukobu s Ukrajinom.


Ruski predsjednik i drugi čelnici zemlje zaprijetili su više puta da će upotrijebiti nuklearno oružje kako bi obranili anektirana područja.


Biden je rekao da svečanost koja je trebala pokazati Putinovu snagu, zapravo pokazuje “da je u problemu”.


Spomenuvši 12 milijarda nove pomoći Ukrajini koju je izglasao američki Kongres, predsjednik je najavio da će “nastaviti slati vojnu opremu” toj zemlji “kako bi se mogla braniti”.


Ujedno je najavio da će poslati podmorsku opremu na mjesto eksplozije plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 “kako bi se utvrdilo što se točno dogodilo” ocijenivši to “namjernom sabotažom”.


“Surađivat ćemo s našim saveznicima kako bismo to potpuno rasvijetlili”, rekao je Biden. “Već sam počeo pomagati našim saveznicima u povećanju zaštite te važne infrastrukture”, dodao je.


SAD još nisu uočile da je Rusija poduzela bilo kakav potez koji bi upućivao na to da razmišlja o uporabi nuklearnog oružja, rekao je u petak američki državni tajnik Antony Blinken, unatoč izjavama ruskog predsjednika Vladimira Putina o njihovoj mogućoj upotrebi.


“Vrlo pažljivo gledamo da vidimo čini li Rusija zapravo nešto što sugerira da razmišlja o uporabi nuklearnog oružja. Do danas nismo vidjeli da poduzimaju takve radnje”, rekao je Blinken na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu sa svojim kanadskim kolegom.


Putinove “olake riječi o nuklearnom oružju vrhunac su neodgovornosti i to je nešto što shvaćamo vrlo ozbiljno”, rekao je Blinken.


Ruski je predsjednik  u petak proglasio rusku aneksiju dijela Ukrajine, najveću aneksiju u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Putin je također obećao da će nastaviti s onim što naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini. Rusija je započela invaziju u veljači.


Proteklih tjedana Putin je izričito upozorio zapad da će Rusija upotrijebiti sva raspoloživa sredstva za obranu ruskog teritorija i optužio ga, ne nudeći dokaze, da raspravlja o potencijalnom nuklearnom napadu na Rusiju.


Putin je u petak rekao da su Sjedinjene Države napravile presedan kada su bacile dvije atomske bombe na Japan 1945. godine, ali nije poslao nova nuklearna upozorenja Ukrajini.


Putin kontrolira najveći svjetski nuklearni arsenal, uključujući novu generaciju hipersoničnog oružja i 10 puta više taktičkog nuklearnog oružja od zapada.


Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan rekao je da rizik korištenja nuklearnog oružja postoji ali da opasnost nije “neposredna”.


“Postoji rizik, s obzirom na lakoću i ratnički stav kojim Putin o tome govori.. no mi smo bili vrlo jasni što će biti posljedice”, istaknuo je.


“Trenutno ne vidimo nikakve naznake neposredne” opasnosti, dodao je.