NAKON VIŠEMJESEČNE AGONIJE

Nazire se kraj agonije posade: Dvojica od četvorice hrvatskih pomoraca napokon iskrcana s Mirjane K

Marinko Glavan

Na brodu su ostala još dva hrvatska državljanina, uz dvojicu Albanaca i jednog Crnogorca.Dvojica od četvorice hrvatskih članova posade broda Mirjana K jučer poslijepodne su iskrcani s broda, a sutra bi trebali stići kućama. Potvrdili su nam to sami pomorci, kao i Luka Simić, inspektor Međunarodne federacije transportnih radnika(ITF) koji već mjesecima radi na rješavanju pitanja isplate plaća i repatrijacije pomoraca. Njih i njihove kolege je brodar, tvrtka Alveus Capital iz Rijeke, koju vodi Alan Klanac, bivši predsjednik uprave Jadrolinije, ostavila bez plaća na brodu zaustavljenom zbog dugova, u grčkoj luci Pirej. Na brodu su ostala još dva hrvatska državljanina, uz dvojicu Albanaca i jednog Crnogorca.


Brod je na sidrištu ispred Pireja već puna četiri mjeseca, a cijelo to vrijeme brodar nije isplaćivao plaće pomorcima, niti im organizirao smjenu. Prema dostupnim informacijama brod ima novog vlasnika koji je organizirao dolazak nove posade, no grčke vlasti za sad su tek dvojici od dosadašnjih članova dopustile iskrcaj.


– Napokon smo sišli s broda. Iako, da budem iskren, još ne mogu vjerovati da je svemu kraj i da neće iskrsnuti još neka prepreka. Dok se ne ukrcamo u avion i dok avion ne poleti prema Hrvatskoj, ne želim se previše radovati. Samo želim da ovo završi i da čim prije stignem kući, rekao nam je jedan od dvojice iskrcanih članova posade. Oni bi sutra oko deset sati ujutro trebali sletjeti u Zagreb.
Više u sutrašnjem tiskanom izdanju Novog lista….