BURA U REDOVIMA PLAVACA

Natječaji za policijske načelnike poništeni, jer favoriti nisu prošli na testu. Rijeka je jedan od pet slučajeva

Vanja Vesić

Photo: Filip Brala/PIXSELL

Photo: Filip Brala/PIXSELL

Ministar Davor Božinović odlučio je poništiti natječaje za pet policijskih načelnika, a iz sindikalnih krugova stižu glasne kritike pod sumnjama da je do toga došlo jer favoriti nisu zadovoljili minimalne uvjete na testuZAGREB – Izbor načelnika policijskih uprava (PU) diljem zemlje izazvao je buru unutar i izvan redova policije nakon što je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odlučio poništiti natječaje za pet policijskih načelnika. Glasne kritike stigle su iz sindikalnih krugova pod sumnjama da su interni natječaji poništeni jer nisu prošli favorizirani kadrovi i zadovoljili minimalne uvjete na testu. Podsjećamo, natječaji su poništeni za načelnika PU primorsko-goranske, dubrovačko-neretvanske, krapinsko-zagorske, virovitičko-podravske i vukovarsko-srijemske. Kada će biti raspisani novi natječaji, MUP nije htio otkriti. U PU dubrovačko-neretvanskoj natječaj je poništen jer nijedan od kandidata nije zadovoljio na testu, dok je za ostale policijske uprave natječaj poništen zato što su se »bitno promijenile okolnosti nakon raspisivanja internog oglasa«.


Od MUP-a smo pokušali dobiti više odgovora, pa i objašnjenje kakve su to promijenjene okolnosti, no dobili smo općeniti odgovor o proceduri i zakonskim uvjetima internog oglasa. U PU primorsko-goranskoj na testiranju najbolji je rezultat postigao Ante Podnar, koji je bio načelnik PU ličko-senjske u dva mandata. Iako je postigao najbolje rezultate na testu, nije imenovan za novog načelnika, a novi je privremeni načelnik i kao vršitelj dužnosti v. d. Tomislav Dizdar, dosadašnji prvi čovjek primorsko-goranske policije.


Privremena rješenja


Privremena rješenja na šest mjeseci dobili su i Ivan Pavlićević, načelnik PU dubrovačko-neretvanske, Fabijan Kapular privremenim rješenjem imenovan je načelnikom PU vukovarsko-srijemske, dok je Siniša Knežević v. d. načelnika koji je i dosad vodio PU virovitičko-podravsku.
Željko Košutić, koji je donedavno bio načelnik PU krapinsko-zagorske, a u svibnju ga je naslijedio Josip Bukvić, sada je v. d. načelnika matične uprave. No, Košutić se javio na Božinovićev interni oglas, kao i aktualni načelnik Josip Bukvić, i na nedavno održanom pismenom testu bio znatno bolji od protukandidata Bukvića. Za potonjeg se očekivalo da će postići dovoljan broj bodova i glasio je za favorita. Pitanje je hoće li se javiti na ponovljeni natječaj s obzirom na to da je otišao na drugo radno mjesto, u Ravnateljstvo policije.


– Vjerovali ili ne, ali testovi za buduće rukovoditelje, tj. načelnike policijskih uprava, na koje su se javili i sadašnji te pali, postali su sve kompliciraniji pa molimo autore i komisiju da snize kriterije ili im drugi put daju pitanja i odgovore, ili još bolje da riješe test umjesto njih, kako bi se izbjegla ova javna blamaža jer ionako se na rukovodeće funkcije postavljaju podobni i poslušni, a ne sposobni, elokventni i kompetentni, ironično su reagirali iz Sindikata policijskih službenika.


– Ovaj igrokaz s poništavanjem natječaja je samo zbog njih kako bi možda iz drugog puta prošli strašne i komplicirane testove, za koje vjerujemo da bi prosječni policajac riješio uz malo truda… Naš visoki menadžment neka se i dalje čudi zašto mladi više ne žele u policiju i zašto policajci u naponu snaga daju otkaze i odlaze iz ove države, dok s druge strane policajci, koji su dali svoju žrtvu u Domovinskom ratu i svoj život podredili ovom sustavu, još uvijek ne mogu u zasluženu policijsku mirovinu usprkos beneficiji koju mogu »okačiti mačku o rep«, navode sindikalci.


Propisani postupak


– Biti načelnik policijske uprave pet godina i ne poznavati propise, a svakodnevno donositi odluke i potpisivati dokumente s kojima odlučuješ o nečijim sudbinama, ravno je nuli i sramoti ne samo za pojedinca, već i za sustav koji bi trebao jamčiti sigurnost i povjerenje ne samo građanima, već i tom istom sustavu, odnosno ljudima koji u njemu rade, zagrmjeli su iz sindikata.


Iz MUP-a pak poručuju da je »sukladno provedenom postupku odabira kandidata koje je provelo Povjerenstvo, s danom 21. rujna, dakle, bez prekida u kontinuitetu rukovođenja policijskom upravom, imenovano ukupno 10 načelnika uprava na mandat u trajanju od 5 godina«.


– U pet preostalih policijskih uprava (PU dubrovačko-neretvanskoj, PU primorsko-goranskoj, PU virovitičko-podravskoj, PU krapinsko-zagorskoj i PU vukovarsko-srijemskoj) s danom 21. rujna nisu imenovani rukovodeći policijski službenici – načelnici policijskih uprava, već su Rješenjem o premještaju s datumom 22.9.2022. privremeno imenovani policijski službenici koji će najdulje na 6 mjeseci obavljati poslove načelnika policijske uprave. Navedeni postupak propisan je Zakonom o policiji upravo za situacije kada provedenim postupkom nije odabran ni imenovan ni jedan kandidat, a što je ovdje slučaj i to kako bi se u tom roku pravovremeno raspisao novi interni oglas i provela potrebna zakonska procedura odabira kandidata. Ministar je dužan donijeti odluku kojom obustavlja provedbu internog oglasa, i to zbog bitno promijenjenih okolnosti koje su nastupile nakon raspisivanja internog oglasa i iz razloga što kandidati nisu postigli zadovoljavajuće rezultate na testiranju, na što po Zakonu nije moguće ulaganje pravnih lijekova. Opisana situacija koju smo imali u pet policijskih uprava je pravno pokrivena, a pravnu sigurnost i zakonitost imenovanja može jamčiti samo pravovremeno raspisivanje novog internog oglasa, na koji se mogu javiti svi kandidati koji ispunjavaju formalne uvjete, dakle i oni koji su sudjelovali u ranijem internom oglasu – navode iz MUP-a.