DAB+

Nacional dobio prvu nacionalnu koncesiju za digitalni radio u Hrvatskoj

Hina

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Koncesije za sjeverozapadnu Hrvatsku i Grad Zagreb dodijeljene su tvrtkama Radio Tvornica i My Power StationVijeće za elektroničke medije (VEM) dodijelilo je prve koncesije za digitalni radio (DAB+) u Hrvatskoj – nacionalna koncesija dodijeljena je tvrtki Nacional News Corporation d.o.o, a koncesije za sjeverozapadnu Hrvatsku i Grad Zagreb tvrtkama Radio Tvornica i My Power Station.


Agencija za elektroničke medije je na zahtjev Hrvatske regulatorne agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) i operatora DAB+ usluge Odašiljača i veza (OIV), provela i proceduru utvrđivanja studije opravdanosti i javnog interesa za dodjelu koncesije na nacionalnoj razini MUX1 i šest digitalnih regija koje pokrivaju različite dijelove Hrvatske .


‘’Nažalost, studija nije pokazala ekonomsku isplativost DAB-a+, a javni interes utvrđen je samo za digitalnu regiju DB0-DC0 (Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, dio Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorska, Grad Zagreb, Zagrebačka, dio Sisačko-moslavačke, Karlovačka, dio Primorsko-goranske županije)’’, ističe se u priopćenju VEM-a u petak.
Temeljem toga VEM je objavio Obavijest o namjeri davanja koncesije 1. prosinca prošle godine i to za četiri nacionalne i 10 regionalnih koncesija.


‘’Broj prijava na natječaj bio je ispod očekivanog i na njega su se prijavila samo četiri ponuditelja, od kojih je jedan povukao prijavu istaknuvši ekonomsku neisplativost’’, navode u VEM-u.


Vijeće će svojim djelovanjem i dalje poticati razvoj DAB+ tržišta aktivno komunicirajući sa svim dionicima o smjernicama i korekcijama koje su potrebne kako bi se ovo tržište razvilo i privuklo kvalitetne nakladnike, zaključuju u VEM-u.