Rat u Ukrajini

Muškarci i dječaci također među žrtvama ruskih vojnika silovatelja: “Izvješća su sumorna”

Portal Novi list

Pramila Patten i Olga Stefanišina / Foto Screenshot Twitter

Pramila Patten i Olga Stefanišina / Foto Screenshot Twitter

Prikupljeni su izvještaji o seksualnom nasilju ruskih vojnika nad muškarcima i ženama svih dobnih skupina, od djece do starijih osoba.Muškarci i dječaci su među navodnim žrtvama silovanja od strane ruskih vojnika u Ukrajini, gdje su deseci slučajeva seksualnog nasilja od strane napadačkih snaga već pod istragom, rekli su u utorak dužnosnici UN-a i Ukrajine.


“Primila sam izvješća, koja još nisu provjerena… o slučajevima seksualnog nasilja nad muškarcima i dječacima u Ukrajini”, rekla je Pramila Patten, posebna predstavnica UN-a za seksualno nasilje u ratu, na konferenciji za novinare u Kijevu.


Patten je dodala da za muškarce koji su preživjeli silovanje može biti posebno izazovno prijaviti zločin, prenosi Guardian.


Silovanje kao strategija
“Ženama i djevojkama je teško prijaviti silovanje zbog stigme između ostalih razloga, ali je muškarcima i dječacima često još teže prijaviti… moramo stvoriti taj siguran prostor za sve žrtve da prijave slučajeve seksualnog nasilja”, poručila je.


Upozorila je da deseci slučajeva seksualnog nasilja koji se do sada istražuju “samo su vrh ledenog brijega”, pa je pozvala preživjele da se jave, a međunarodnu zajednicu da pronađe počinitelje i da ih smatra odgovornima.


“Današnja dokumentacija bit će sutrašnji progon”, rekla je.


Ukrajinska državna tužiteljica Irina Venediktova izjavila je u utorak da je njezin ured prikupio izvještaje o seksualnom nasilju ruskih vojnika nad muškarcima i ženama svih dobnih skupina, od djece do starijih osoba.


Govoreći na konferenciji za novinare u razorenom predgrađu Kijeva Irpinu, jednom od gomile malih gradova čija su imena postala sinonim za ruske ratne zločine, Venediktova je rekla da je Moskva silovanje koristila kao namjernu strategiju.


“Ovo je, naravno, zastrašivanje civilnog društva… da učini sve da [prisili Ukrajinu na] kapitulaciju”, rekla je.


Brutalno nasilje


U Ukrajini je bilo nekoliko javnih izvještaja o seksualnom nasilju. Neke žrtve su napustile zemlju, a druge koje su ostale plaše se pričati o svom iskustvu, rekla je Venediktova.


Međutim, timovi tužitelja i istražitelja prikupljaju dokaze o raširenom seksualnom nasilju otkako su se ruske snage povukle prije nešto više od mjesec dana.


Grupna silovanja, napadi pod prijetnjom oružjem i silovanja počinjena pred djecom među sumornim su svjedočanstvima koja su prikupili od žrtava i njihovih obitelji.


Državna povjerenica za ljudska prava Ljudmila Denisova službeno je dokumentirala slučajeve 25 žena koje su držane u podrumu i sustavno silovane u Buči, susjednoj Irpinu.


Sudski liječnici koji provode obdukciju žena pokopanih u masovnim grobnicama kažu da su također pronašli dokaze da su neke silovane prije nego što su ih ubile ruske snage.


Izaslanica UN-a Patten rekla je da je u posjetu Kijevu zbog ogromnih naznaka raširenog, sustavnog seksualnog nasilja u sukobu i rizika za ukrajinske žene od trgovine ljudima ako pokušaju pobjeći od sukoba.


“Svi signali upozorenja trepere crveno u Ukrajini, a pojavljuju se optužbe o brutalnom seksualnom nasilju”, rekla je na tiskovnoj konferenciji s potpredsjednicom ukrajinske vlade Olgom Stefanišinom.


Mučni izvještaji


“Nisam mogla ostati u svom uredu u New Yorku, suočena s tako mučnim izvještajima o seksualnom nasilju. Ovdje sam jer ne smijemo štedjeti napore kako bismo osigurali nultu toleranciju i dosljedne posljedice za ove zločine”, rekao je Patten.


Iako su borbe za sada okončane oko Kijeva, ruski vojnici još uvijek drže dio teritorija na jugu i istoku zemlje. Usred sve veće zabrinutosti oko silovanja i tamo, aktivisti pokušavaju što prije dovesti hitnu kontracepciju u ukrajinske bolnice.


Patten je upozorila da je svijet predugo dopuštao da se seksualno nasilje koristi kao jeftino, tiho i učinkovito oružje protiv cijelih zajednica.


“Jeftino, jer je besplatno. Vrlo učinkovito, jer ne utječe samo na žrtvu, utječe na cijele obitelji, zajednice”, rekla je.


Dodala je: “To je biološki rat. To je psihološki rat.”


Rekla je da će UN surađivati ​​s ukrajinskim vlastima na pružanju potpore preživjelima, ali također istražuje zločine kako bi pripremili slučajeve za kazneno suđenje.


Ukrajinski istražitelji već su identificirali ruske vojnike za koje tvrde da su odgovorni za ratne zločine, uključujući seksualno nasilje, a za jednim muškarcem optuženim za silovanje izdana je tjeralica.


Postoji međunarodna potpora istragama, s francuskim i nizozemskim forenzičkim stručnjacima koji su već na terenu. Britanija je također obećala poslati istražitelje da pomognu u prikupljanju dokaza o ratnim zločinima, uključujući seksualno nasilje.


No, mnogi se pitaju hoće li se vojnici koji su se već povukli suočiti s kaznenim progonom, jer su pod zaštitom vlade u Moskvi koja je naredila invaziju i poriče da su počinili ratne zločine.