NOVI DOKUMENTI

MUP objavio tko mora mijenjati osobnu iskaznicu i kada će se u nju integrirati vozačka dozvola

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Poručio je kako građani nisu dužni promijeniti osobnu iskaznicu ako im nije istekla, nije oštećena ili nisu mijenjali podatke: “Neka dolaze samo oni kojima je potrebno.”O novim osobnim iskaznicama za Televiziju N1 govorio je državni tajnik MUP-a Žarko Katić.


Prvi dan predano je preko 7200 zahtjeva za osobnom iskaznicom druge generacije, gotovo dvostruko više nego što ih se inače dnevno predaje.


Čeka se 30 dana


“Na novu osobnu čeka se 30 dana. Po ubrzanom postupku rok je 10 dana, a u žurnom 3 dana, a u Zagrebu se dobije isti dan. U tom slučaju osobne su nešto skuplje”, rekao je Katić.
Do danas u 11.30 sati zaprimljeno je 8500 zahtjeva za novom osobnom.


Izgled vozačkih dozvola propisuje direktiva EU-a i dokad se direktiva ne promijeni, vozačka dozvola ne može se integrirati u osobnu iskaznicu, pojasnio je.


Aplikacija je zaštićena, a krađa identiteta nije moguća, istaknuo je i dodao: “Osobna i putovnica zaštićeni su najvišim mjerama. Mogućnost krivotvorenja ne da je minimalna, rekao bih da je nemoguća.”


Tko treba izvaditi novu osobnu?


Poručio je kako građani nisu dužni promijeniti osobnu iskaznicu ako im nije istekla, nije oštećena ili nisu mijenjali podatke: “Neka dolaze samo oni kojima je potrebno.”


“Osobe kojima stoji status trajno dužni su ih promijeniti do 2031. godine. Oni koji jučer nisu imali 70. godina, ne moraju mijenjati, a oni koji imaju kartonske, dužni su ih promijeniti u roku od pet godina”, pojasnio je.