Višestruko manje

Multimedija direkcija demantira Večernji list o troškovima Petrinje za promidžbu

Hina, Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Iznose da se radilo o višestruko manjoj naknadi od 165.375 kuna.Tvrtka Multimedija direkcija demantirala je informacije objavljene u članku Večernjeg lista, a koji je Hina prenijela u pregledu tiska, da je grad Petrinja toj tvrtki u manje od godinu dana za promidžbu isplatio 360.000 kuna, s obzirom da se radilo o višestruko manjoj naknadi od 165.375 kuna.


“Iz istog razloga je netočna i tvrdnja navedena u članku da je tvrtki od 31. srpnja do kraja 2021. godine, isplaćeno 202.125 kuna”.


U cijelom razdoblju poslovne suradnje, od srpnja 2021. do veljače 2022. društvo Multimedija direkcija primilo je od grada Petrinje ukupan iznos od 165.375 kuna s uključenim PDV-om, navode u demantiju.
Netočno je, dodaju, i da je grad Petrinja ove godine s tom tvrtkom sklopio novi ugovor na iznos od 240.625 kuna, jer je za 2022. sklopljen ugovor za razdoblje od veljače do prosinca za ukupan iznos od 192.500 kuna.


Navode i da je netočno je da je grad Petrinja Multimedija direkciji isplatio dodatnih 18.750 kuna u siječnju 2022. budući da takve isplate nije bilo.


Dodaju kako je netočno da je Multimedija direkcija posao s gradom Petrinjom dobila bez provedene javne nabave, s obzirom da je poslovni odnos zasnovan u srpnju 2021. upravo temeljem rezultata postupka javne nabave, koji je proveden u srpnju 2021. i nakon čega je sklopljen ugovor o poslovnoj suradnji.


U demantiju navode kako nije istina da je društvu Multimedija direkcija grad isplatio 37.500 kuna za nastup grupe Colonia na proslavi Dana grada u kolovozu 2021. Navedeni iznos nije isplaćen društvu Multimedija direkcija niti nastup grupe Colonia s tim društvom ima ikakve veze. Naknada za nastup, ističu, isplaćena je društvu Multimedijalna komunikacija d.o.o., u vlasništvu Borisa Đurđevića.


“Multimedija direkcija d.o.o. ne utječe i nema veze sa savjetnicima gradonačelnice i društvo nikada nije primilo nikakve naknade za rad savjetnika za međunarodne odnose i dijasporu. Aktualni savjetnici nove gradonačelnice angažirani su na volonterskoj osnovi, a iznos od 58.000 kuna koji se spominje u članku odnosi se na neisplaćene naknade Darku Dumboviću, savjetniku bivšeg gradonačelnika Darinka Dumbovića za branitelje, koje su isplaćene prije primopredaje gradske uprave, a nakon lokalnih izbora”, navodi se u demantiju.


Originalni članak Hine:


Petrinja je potrošila 360.000 kn na “peglanje” imidža, piše u četvrtak Večernji list, a prenosi Hina. navodeći da je riječ o novcu koji je u manje od godinu dana, otkako je na vlasti Magdalena Komes (HDZ), uplaćen tvrtki Multimedija direkcija


Grad Petrinja, koji je razoren katastrofalnim potresom s kraja 2020. godine, u deset mjeseci 2021. i 2022. godine za usluge promidžbe grada i projekata te konzultantske i PR usluge platio je gotovo 300.000 kuna zagrebačkoj tvrtki Multimedija direkcija te ugovorio još gotovo 200.000 kuna istih usluga do kraja ove godine.


Vidljivo je to iz registra ugovora te podataka objavljenih na internetu na temelju izmjena zakona iz prošle godine, a koje obvezuju jedinice lokalne samouprave da transparentno objavljuju sve isplate iz proračuna. Uz to, za savjetnike je isplaćeno još 58.000 kuna u posljednja dva mjeseca.


“Znamo u kakvoj je situaciji Petrinja bila, a mi smo u kolovozu 2021. godine, osam mjeseci nakon potresa, iz proračuna plaćali 36.750 kuna mjesečno za neku promidžbu grada. Za mnogo bitnije stvari nema se novca, a za ovakve se stvari ima. Za dokumentaciju spajanja 700 metara vodovodne mreže sela Blinja na Sisački vodovod novca još uvijek nema, ljudi su bez vode, a za ovo se ima novca”, kaže nezavisni vijećnik u petrinjskom Vijeću Jasenko Krovinović, jedan od kandidata za gradonačelnika Petrinje na lanjskim izborima.


Naime, u mandatu nove gradonačelnice Magdalene Komes (HDZ), odnedavne saborske zastupnice, tvrtki Multimedija direkcija d.o.o. iz Zagreba isplaćeno je od 31. srpnja do kraja 2021. godine 202.125 kuna iz gradskog proračuna “za usluge promidžbe te konzultantske i PR usluge”.


Dodatnih 18.375 kuna za usluge iz 2021. isplaćeno je u siječnju ove godine, a za te usluge u 2021. nije bila provedena javna nabava, već je plaćanje obavljeno na temelju potpisanog ugovora o poslovnoj suradnji od 16. srpnja 2021. godine, mjesec dana nakon stupanja Komes na vlast. Istoj je tvrtki isplaćeno za nastup grupe Colonia na proslavi Dana grada u kolovozu 2021. dodatnih 37.500 kuna.


Ove je godine s tom tvrtkom sklopljen ugovor na 240.625 kuna “za usluge promidžbe projekata Grada Petrinje u 2022. godini”, a iako iz grada još nisu odgovorili na naše pitanje, naši izvori tvrde da je ovdje ipak proveden postupak jednostavne nabave koju zakon predviđa, piše novinar Večernjeg lista Danijel Prerad.